Elképesztő: Holttestekkel kereskedtek, még a hamvasztásokkal is csaltak egy temetkezési vállalat dolgozói Spanyolországban

Dokumentumokat hamisítottak annak érdekében, hogy holttesteket vihessenek el kórházakból és idősotthonokból, majd ezeket egyetemeknek adták el tudományos kutatás céljából 1200 euróért (448 ezer forint).

Elképesztő: Holttestekkel kereskedtek, még a hamvasztásokkal is csaltak egy temetkezési vállalat dolgozói Spanyolországban

Holttestekkel kereskedő bűnözői csoportot számoltak fel a spanyolországi Valencia városában – közölte a spanyol rendőrség hétfőn.

Az akciót ördögiek kitervelték: „A csoport hozzátartozó nélküli vagy külföldi állampolgárságú elhunytakat keresett azért, hogy az ügyletet később senki se vitathassa”
– olvasható a rendőrség közleményében.

A nyomozás tavaly év elején indult, miután a hatóságok tudtára jutott, hogy egy holttestet illegálisan vitt el a temetkezési vállalkozó az egyik egészségügyi intézményből.

Az elhunyt férfi a szülővárosában kapott volna szociális temetést, így derült ki, hogy a halottasházi regisztrációt és az anyakönyvi nyilvántartónak leadott dokumentumokat is meghamisították.

Egy másik esetben pedig egy idősotthonban elhalálozott férfiről derült ki, hogy alig három nappal a halála előtt ő maga ajánlotta fel a testét tudományos célokra, amikor súlyos kognitív károsodás miatt már nem volt szellemi teljesítőképességének teljes birtokában.

A rendőrség továbbá kiderítette, hogy az elkövetők csaltak a hamvasztás folyamatával is; a tudományos vizsgálatok befejezését követően az egyik egyetemnek több mint 5 ezer eurót (1 millió 870 ezer forint) számláztak ki 11 test elhamvasztásáért, csakhogy a városi krematóriumok jegyzékében ezek nem szerepeltek.

Előfordult olyan is, hogy több személy földi maradványait egy közös koporsóban hamvasztottak el, miközben mindegyiket külön számlázták ki az egyetemnek.
A rendőrség őrizetbe vette a temetkezési vállalat két vezetőjét, akik ellen csalás miatt indult eljárás, a cég két másik munkatársát pedig okirat-hamisítással vádolják.

Forrás: szeretlekmagyarország.hu

Képek: pexels.com