Nincs meg a telefonod? Így tudod megcsörgetni anélkül, hogy felhívnád

A Google Készülékkereső funkciója nagyon hasznos lehet ilyen esetekben.

Nincs meg a telefonod? Így tudod megcsörgetni anélkül, hogy felhívnád

A Google Készülékkereső szolgáltatása nagy segítséget nyújthat abban az esetben, ha valaki elveszti vagy elkeveri az Android alapú készülékét, illetve a Google-nél regisztált iOS rendszerű telefonját. A szolgáltatás azoknál az eszközöknél működik, amelyekhez korábban már hozzáadtak egy Google-fiókot. Legyen szó okostelefonról, táblagépről vagy akár okosóráról, a Készülékkeresővel könnyen megtalálhatóvá válnak az elveszett vagy ellopott eszközök.

A Készülékkereső használatához csak egy másik eszközre van szükség, például egy laptopra, telefonra vagy táblagépre. A szolgáltatás elérhető böngészőn keresztül, valamint letölthető alkalmazásként is a Google Play Áruházból.

A szolgáltatás több hasznos funkciót kínál, például:

Helymeghatározás: Megmutatja az eszköz pontos helyét térképen, így könnyebben megtalálhatóvá válik.

Hang lejátszása: Ha a készülék a közelben van, akkor lehetőség van arra, hogy csörögtessük, még akkor is, ha néma módban van.

Eszköz zárolása: Biztonsági okokból lehetőség van az eszköz zárolására, hogy megvédjük a személyes adatokat.

Eszköz tartalmának törlése: Ha nincs más lehetőség, akkor a Készülékkereső segítségével törölhetjük az eszközön tárolt adatokat, hogy elkerüljük az illetéktelen hozzáférést.

Ezek a funkciók jelentősen megkönnyíthetik az elveszett vagy ellopott eszközök visszakeresését és biztonságossá tételét.

A Készülékkeresőnek négy fő funkciójának segítségével könnyen megtalálhatóvá válik az elveszett vagy ellopott eszköz. Ezek a funkciók csak akkor működnek, ha az eszköz a keresés pillanatában be van jelentkezve a Google-fiókba, be van kapcsolva rajta a helymeghatározás, csatlakozik az internethez, és nincs lemerülve az akkumulátor. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor ilyenformán tudod használni őket:

Helymeghatározás: A Készülékkereső pontosan azonosítja az eszköz helyzetét, és térképen jelzi annak pontos pozícióját. Emellett megjeleníti, hogy az eszköz milyen hálózaton keresztül csatlakozik az internetre (pl. Wi-Fi vagy mobilhálózat), valamint azt is, hogy hány százalékos az akkumulátor töltöttsége. Ez a funkció különösen hasznos lehet, ha az eszközt valahol elvesztettük vagy elhagytuk, és szeretnénk megtalálni.

Hang lejátszása: Ha úgy sejted, hogy az eszköz a hallótávolságban van, akkor ezzel a funkcióval lehetőséged van 5 percen keresztül csörgetni az eszközt. Ez a hang lejátszása funkció pontosan úgy működik, mint egy bejövő hívás esetén, még akkor is, ha az eszköz egyébként néma üzemmódban van. Ez segíthet abban, hogy megtaláld az eszközt például akkor, ha az valahol a lakásban vagy az irodában veszett el.

Eszköz zárolása: Ha sem a helymeghatározás, sem a hang lejátszása nem segített, akkor lehetőséged van arra, hogy jelszóval vagy PIN-kóddal zárd le az eszközt. Ez a funkció arra is alkalmas, hogy a szolgáltatás automatikusan kijelentkezzen a Google-fiókból, de a helymeghatározás továbbra is működik. Emellett a lezárási képernyőn egy üzenet vagy telefonszám is megjeleníthető, így ha valaki megtalálja az eszközt, könnyen tud kapcsolatba lépni veled. Ez különösen hasznos lehet, ha valaki jószándékú módon próbálja visszaadni az elveszett vagy elhagyott eszközödet.

Eszköz tartalmának törlése: Ha a helyzet komoly, és biztosra akarsz menni, akkor a Készülékkereső segítségével teljesen törölheted az eszköz tartalmát. Ez azt jelenti, hogy az összes személyes adat, fénykép és üzenet véglegesen eltávolításra kerül az eszközről, így nem kerülhet illetéktelen kezekbe. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez az opció végleges, és miután kiválasztottad, már nem tudod visszavonni. Emellett érdemes tudni, hogy miután ezt az opciót választottad, a Készülékkeresőt sem lesz többé lehetőséged használni az eszközre. Ha további speciális részletekre vagy kíváncsi, érdemes ellátogatni a Google súgójába, ahol részletes információkat találhatsz erről a témáról.

A telefonok rendelkeznek saját kereső funkciókkal is. Az Apple termékek megtalálásához Lokátor nyújt segítséget, amihez nem szükséges, hogy a termék csatlakozva legyen az internethez, azonban engedélyezni kell a beállításokban a használatát. Samsung esetében a Findmymobile menüpont rendelkezik hasonló tulajdonságokkal, a Huaweii esetében pedig a >Beállítások>Felhő>Készülék menüpont alatt tudjuk felkutatni a telefonunkat.

Forrás: femina.hu

Kiemelt kép: pexels.com