Bizonyos térségekben még most is gyakori az eredetileg erdélyi puliszka készítés, leginkább sós formában. Nevezik polentának is, amely Olaszországban számít rendkívül népszerű ételnek.

Előnye, hogy olcsó, kevés hozzávalós étel, de szilvalekvárral és egy kis cukorral, túróval megspékelve pedig kiváló édesség lehet belőle.

Egy időben a szegények étele volt, hiszen a kukoricadara mindig rendelkezésre állt, csak meg kellett főzni. Laktató étel, így gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt megadta az energiát a napra. A kukoricadarát rendkívül sokféleképp fel lehet használni, sós és édes formában is.

Íme, a szilvalekváros puliszka recept:

Elkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 15-20 perc

Hozzávalók 6 szelethez:

850 ml víz
1 tk só
170 g kukoricadara
60 g vaj
300 g sűrűbb szilvalekvár

Elkészítés:

A szilvalekváros puliszka első lépésként felforraljuk a vizet egy lábosban a sóval együtt, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Állandó keveréssel 10-15 percig főzzük, amíg tejbegrízállagot kapunk, ekkor belekeverjük a vajat is. Egy kb. 20 x 28 cm-es tepsibe öntjük a masszát. Rákanalazzuk a lekvárt, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15-20 percre. Mikor elkészült, hagyjuk, hogy kicsit hűljön, majd felszeleteljük.

Sós formájához pedig itt egy videó, ami alapján el tudod készíteni az erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszkát is:

Forrás: streetkitchen.hu