Quesadilla receptek – ennyi mindent tudsz összerakni egy tortillából pillanatok alatt

Instant élvezet.

Quesadilla receptek – ennyi mindent tudsz összerakni egy tortillából pillanatok alatt

A tortilla népszerűsége nem meglepő: többféle ízben és formában kapható, sokáig eláll, zsírszegény, változatosan felhasználható, és még a mélyhűtést is jól tűri.

Magyarországon sokszor fogalomzavarban lehetünk, hiszen tortillából annyi mindent csinálnak a világban, amely ételek hozzánk is „bevándoroltak”, ilyenek például a wrap, quesadilla és a burrito.

Íme néhány fogalom magyarázat:

Mi az a quasedilla?

Talán az egyik legnépszerűbb mexikói étel, egyre nagyobb sikere van hazánkban is. Tulajdonképpen sajttal és mindenféle földi jóval megpakolt tortillalapokról van szó, amelyet sütőben ropogósra és olvadósra sütünk.

Mi az a wrap?

Maga a wrap elnevezés az Egyesült Államokból ered, az 1980-as években terjedt el és vált általánosan használttá. Az USA kultúrkörében jellemzően a mexikói hagyományok hatására a burrito különböző formáit nevezték el wrapnek (a burrito a töltelékekkel teli tortilla elnevezése).

MI az a burrito?

A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele. Általában búzalisztből készült tortillába tekert babból, fokhagymából és pikáns marhahúsból áll össze, méretes, tápláló étel.

Szinte bárhogy cifrázhatjuk a tortilla alapú ételeket. Azonban amiért a legjobb: gyorsan és egyszerűen lehet elképesztően ízletes fogásokat készíteni belőle. Íme két recept tortillával, amelyekből sosem elég!

VEGETÁRIÁNUS QUESADILLA
Elkészítési idő: 30 perc
8 adag

HOZZÁVALÓK
1db pritaminpaprika
3db paradicsom
1db kukoricakonzerv
30dkg sajt
8db tortillalap
vaj

ELKÉSZÍTÉS
A pritaminpaprikát és a paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, majd apró darabokra vágjuk. A kukoricakonzervet leszűrjük, lecsepegtetjük. A sajtot lereszeljük. Egy tálban összekeverjük a kukoricát, a paradicsomot és a paprikát.
Egy serpenyőben felforrósítunk 1 tk vajat, majd ráhelyezünk egy tortillalapot. A lapra 2 evőkanálnyi zöldséget teszünk, majd megszórjuk bőven sajttal. Erre teszünk egy másik tortillalapot. Pár percig sütjük, közben a két tortillalap szélét összenyomkodjuk, hogy a megfordításánál ne potyogjon ki a töltelék. Óvatosan megfordítjuk, és az alját is megsütjük. Akkor jó, ha mindkét lap megpirult, a sajt pedig elolvadt a közepén. Ugyanígy kisütjük a többit is sorban.

CHILIS, BABOS QUESADILLA
Elkészítési idő: 30 perc
4 adag

HOZZÁVALÓK
500g darált sertéshús
0.5fej pritaminpaprika
0.5fej vöröshagyma
1tk oregano
1tk majoránna
2tk fokhagymapor
1tk fűszerpaprika
0.5tk őrölt fűszerkömény
1tk só
0.5tk őrölt bors
100g konzerv vörösbab
5g savanyított csilipaprika
150g sűrített paradicsom
4db tortilla
200g reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

A pritaminpaprikát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd megdinszteljük a hagymát és a paprikát. Ha megpuhultak, akkor beletesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a fűszereket: az oregánót, a majoránnát, a fokhagymaport, a fűszerpaprikát, a fűszerköményt, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük. Ezután beletesszük a sűrített paradicsomot, öntünk rá egy kis vizet és összeforraljuk.
Végezetül hozzáadjuk a felkarikázott, savanyított csilipaprikát, a fűszerköményt és a konzerv vörösbabot. Pár percig főzzük a ragut.
Száraz serpenyőbe tesszük a tortillalapot, a felére szórunk a reszelt sajtból, ráhalmozunk egy adagot a raguból, majd ismét megszórjuk sajttal.
A tortillát félbehajtjuk, kicsit összenyomkodjuk. Pici olajat csepegtetünk a serpenyőbe és bekapcsoljuk alatta a hőforrást. A tortilla mindkét oldalát megpirítjuk.
Amíg sül a quesadilla, addig a többi tortillalapot is megtöltjük a fenti módszer szerint. A quesadillát kínálhatjuk sajtszósszal, ketchuppal, friss uborkával és paradicsommal, de fogyaszthatjuk magában is.

Forrás: mindmegette.hu, mindmegette.hu

Képek: mindmegette.hu