Meglett a böjtje a történteknek.

A napokban felmerült, hogy amennyiben a Matolcsy György vezette jegybank az 1 százalékos kamatvágás mellett dönt, Varga Zoltán szakértő elemzése alapján elszabadul a pokol Magyarországon.

Kedden a Monetáris Tanács meglépte, amitől a közgazdász tartott, azaz 10 százalékról 9 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A döntés után azonnal lejtőre került a hazai fizetőeszköz. A bejelentést követően rövidesen 390 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon – utoljára szeptemberben járt ezen a szinten.

Szerda reggelre tovább gyengült a magyar forint. Percekkel reggel 8 óra után az euró árfolyama 390,99 forint, a svájci franké 410,24 forint, a dolláré pedig 361,46 forint körül mozgott.

A reggeli órákban

1 euró 392,86 forintba került.

Emellett a svájci frank árfolyama 410,14 forinton, míg a dolláré 363,49 forinton állt.

Mindeközben Orbán Viktor emberei majd felfalják egymást! Mint ismert, Matolcsy György és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem éppen puszipajtások. Utóbbi 2021 közepén távozott az Magyar Nemzeti Banktól, kitették a szűrét elfogadhatatlan vezetési stílusa, valamint egy súlyos szakmai hiba miatt.

Ezt Matolcsy idézte fel a minap a Budapesti Értéktőzsde, BÉT Legek díjátadón, ahol a kabinet gazdaságpolitikáját is kritizálta, valamint közölte:

A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, ami egy jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen”.