Ráadásul nemcsak hogy rákkeltő lehet, de más egészségkárosodást is okozhat.

Egészségvédő csoportok az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz fordultak, hogy betiltassák a koffeinmentes kávé előállításában használt, rákkeltőnek minősített metilén-klorid nevű vegyi anyagot

– olvasható a penzcentrum.hu oldalán.

Kapcsolódó: Ne aggódj, ha túl sok kávét iszol: Nagyon jó hatással van ránk!

Nagyon káros lehet a koffeinmentes kávé

Az ártalmatlannak tűnő koffeinmentes kávéban található metilén-klorid egy színtelen folyadék, melyet többek között festékeltávolításra és gyógyszergyártásra használnak – egy olyan vegyület, amelyet több szervezet rákkeltőnek minősített.

Az FDA először 2023 decemberében kezdte meg a vegyülettel kapcsolatos petíciók nyilvántartásba vételét, és idén márciusig fogadta az azzal kapcsolatos észrevételeket.

A vizsgálatok során kiderült, a metilén-klorid nemcsak hogy rákkeltő lehet, de más egészségkárosodást is okozhat, például májtoxicitást vagy idegrendszeri hatásokat.

Kapcsolódó: Ha csak 15 perced van egy bomba desszertre: Sült banán mézzel és fagyival

Így korlátozzák a vegyület használatát

Az FDA ezért egy rendeletet adott ki a metilén-kloriddal kapcsolatban. Eszerint a vegyület maradványai nem haladhatják meg a 10 ppm-t (0,001%) a koffeinmentes pörkölt,- és instant kávéban.

Kapcsolódó: Kakaós-kefires kevert süti: 10 perc alatt kész a habkönnyű piskóta

Egyes vállalatok már alternatív módszereket használnak, vagy teljesen lemondtak ennek a vegyi anyagnak a használatáról.

Ráadásul a koffeinmentes kávénak ma már számos alternatívája akad, például cikóriagyökérből, fügéből és árpából, pitypanggyökérből, gombaelixírekből, kakaóból, rooibosból és yerba matéból készült italok.

Forrás: agroinform.hu