Dobrev Klára bejutott a magyar parlamentbe, és úgy kiosztotta Orbánt, hogy megnémult a Fidesz

10 percet kapott a magyar parlamentben a DK listavezetője, nagyon kihasználta.

Dobrev Klára bejutott a magyar parlamentbe, és úgy kiosztotta Orbánt, hogy megnémult a Fidesz

Az európai minimálbér-szabályozás mielőbbi bevezetését követelte a magyar parlamentben Dobrev Klára szerdán délelőtt. (Videó a cikkünk végén!)

A DK-MSZP-Párbeszéd szövetéség európai listavezetője kiemelte: a jogszabály azt taglalja, hogyan lesznek hazánkban tisztességes bérek, hogy nem lehet többé kizsigerelni a dolgozókat. Arról szól, hogy Európa és a közösség kormányai Orbán Viktor és a Fidesz kivételével felismerték, hogy nem mehet tovább az élet úgy, ahogy eddig.

Dobrev hangsúlyozta: 2022 szeptemberében az Európai Parlamentben évekig tartó küzdelem után több mint 80 százalékos többséggel elfogadták az európai minimálbérről szóló szabályozást.

Konzervatívok, baloldaliak, liberális politikusok, zöldek együtt szavazták meg a törvényt, amellyel történelmet írtak – mondta Dobrev Klára. Hozzátette, Európa többek között azt is megértette, nem lehet hagyni, hogy 40-50 éves emberek belerokkanjanak a munkába.

Megértették, hogy nem az emberek vannak a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberekért. Megértették, hogy a munkavállaló nem egy „csavar a gyár gépezetében”, hanem éppen a vállalat szól arról, hogy nyugodt, megbízható, tisztességes élete legyen a polgároknak, így nevelhessék a gyermekeiket. Erről szól az európai minimálbér-szabályozás – összegezte a DK EP-képviselője.

Mint hangsúlyozta, a parlamenti padsorokban ott ülnek azok a politikusok még most is, akik ezt az elképzelést lázálomnak minősítették 5 évvel ezelőtt. Sokat dolgoztak a szabályozás megfúrásán, ám mindhiába. Az Európai Parlament után az állam- és kormányfőket tömörítő tanács is szinte egybehangzóan a szabályozás mellé állt, elfogadta azt – emlékeztetett Dobrev Klára.

Vajon ki mondott nemet?

Idézhetnek hazugabbnál hazugabb statisztikákat, de a magyar embereket nem lehet átverni – szögezte le a DK politikusa. Megjegyezte, Orbán Viktor nem bólintott rá az európai minimálbér-szabályozásra.

„Maguk elhiszik a saját propagandájukat?”

– vetette fel a miniszterelnök embereinek Dobrev Klára a parlamentben.

2010-ben a magyar minimálbér kétszer akkora volt, mint Romániában. Mára a szomszédos ország lehagyott minket – mutatott rá, hozzáfűzve, hogy Európa szégyenpadjára kerültünk, a magyarok megélhetési problémákkal küzdenek, az árak az egekbe szöktek.

Ez a politika nemzettragédiához vezet – emelte ki.

Mint mondta, csak a tavalyi évben 37 ezer magyar hagyta el az országot. Nyugatra mentek tisztességes bérekért.

Mi történt?

A magyarok dolgozzák le a legtöbb munkaórát Európában, milliók élete gürcölésből áll, mert nem tudják fizetni a számlákat.

A Fidesz-kormány és Orbán Viktor tette ezt velük

– fogalmazott Dobrev Klára, hozzátéve, hogy a kabinet vendégmunkásokkal palástolná a helyzet súlyosságát, ezen pedig csupán a kormánypárti oligarchák gazdagodnak.

Ezzel szemben az elmúlt két évben Magyarországon emelkedett leginkább a nagyvállalatok profitja. Egyszerű az összefüggés. Az olcsó és kiszolgáltatott munkaerőben bízó

Orbán-kormánynak a luxus elsődleges, éppen ezért nem hajlandóak tisztességes jövedelmekről szóló szabályt alkotni

– fejtette ki a DK politikusa.

Ebben élünk immár több, mint 10 éve – mutatott rá, megjegyezve hogy a mai napon is világossá vált a parlamentben, hogy a Fidesz törvénye csupán az állampolgárok megalázásáról szól.

„Maguk semmit sem értettek meg abból, hogy mit jelent tisztességes béreket adni. (…) Maguk semmit sem értettek meg abból, hogy Európa leszámolt végre azzal a politikával, ami bérversenyre kényszerítette az országokat és a kormányokat. (…) Maguk semmit sem értettek meg abból, hogy mire van szüksége a magyar embereknek”

– hangsúlyozta, üzenve Orbán embereinek.

Dobrev Klára szerint a parlamentben szerdán terítékre került előterjesztés továbbra is az emberek kizsigereléséről szól, így

a Demokratikus Koalíció nemet mond rá.

Hozzátette, hogy aki szerint Magyarországon is szükség van erős szakszervezetekre, tisztességes bérekre, aki hiszi, hogy a Munka Törvénykönyvének a dolgozókat kell védenie, annak nincs más választása, mint hogy célul tűzze ki Orbán Viktor rendszerének bukását.

„Nekem ez a célom”

– zárta a felszólalását Dobrev Klára.

Nézd meg videón is:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)