Ismét eljött május első napja. Ilyenkor jó egy kis majális a program, dodzsemmel, lacipecsenyével és vattacukorral, mi mással? Egy röpke történeti áttekintő után megmutatjuk, mik a legnépszerűbb és igazán retró nasik, amelyeket tuti megtalálsz majd a vurstliban.

Így ünnepeltünk régen

30-40 évvel ezelőtt minden május elseje gyülekezéssel kezdődött. A munkások találkozót szerveztek a gyáraknál, ahol dolgoztak, hogy aztán onnan elindulhassanak az Andrássy úti felvonulásra. A nagyszabású esemény utcabállal, vurstlival zárult. A étel fogások között első helyen a főtt virsli volt, olyannyira, hogy a munkások vouchert is kaptak, amit be lehetett váltani. A lacipecsenye is sztár volt, ami lényegében sült húsokat jelent és mellé még egy kis egészben sült ökör, amit egy álló nap a tűzön forgatnak Na meg persze a sok édesség.

Nagy múltra tekint vissza a munka ünnepe

A munka ünnepének előzményei egészen a 19. századi Angliához nyúlnak vissza. A 10-14 órás munkaidő 8 órára való csökkentéséért harcoltak. A sorozatos sztrájkoknak és tüntetéseknek hála 10 órára maximalizálták a gyerekek és nők munkaidejét, de ez is csak úgy 20 évvel később, 1870-es években vált elterjedten alkalmazottá. Aztán Magyarországot is elérte a változás szele, 1890-ben tartottak először tömeges demonstrációt. 1891-től pedig pirosbetűs nap, vagyis „a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe”. A rendszerváltás óta ez a nap „a munkavállalók szolidaritási napja”. Bár a felvonulás ma már nem annyira jellemző ezen a napon. A finomságok még mindig nagyon jók. Jöhetnek a legjobb nasik a majálisról:

Vattacukor

Na ez az az édesség, amit biztosan megtaláltok a majálison. Enélkül nem is létezhetne semmilyen utcai rendezvény.

Törökméz

Szintén klasszikus. A hosszú török hódoltság alatt igen intenzív volt az érintkezés, ami a magyar konyhára is hatott. Ezt az édességet török barátainknak (ahogy a császármorzsát az osztrákoknak) köszönhetjük, bár náluk nem szódabikarbónával, hanem mandulával vagy szezámmaggal készül.

Bocskorszíj/ medvecukor

Ez az édesség a finneknél is megvan, igaz kicsit más formában. A magyar édesebb és nagyon puha, mint egy gumicukor. Formája tényleg a bocskorszíjra emlékeztet.

Krumplicukor


Hihetetlen, de ezt a mai napig lehet kapni, még ha elvétve is, de fellelhető. Megjelenésekor a legolcsóbb édességek közt volt, ezért nagyjából mindenki számára elérhető volt.

Kakasos nyalóka

Ez a pálcikán trónoló kakas még ma is megtalálható, sőt mit több, elterjedt vásárfia. Az íze nem tudni, mennyit javult, de a ragyogó piros színe még mindig csábító.

Forrás: streetkitchen.hu