Véleménycikket írt a magyar propagandasajtóba Hszi Csin-ping kínai elnök.

A kínai elnök tollat ragadott, és cikket írt a fideszes szennymédiába

Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára cikket írt a kormányközeli Magyar Nemzetbe, amelyben egyek mellett azt írta, „Kína és Magyarország együtt lép az »arany vízi útra«, valamint arról is értekezett, hogy „A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”. A kommunista vezető azt sem rejtette véka alá véleménycikkében, hogy

elismeréssel tekint a Rákosi Mátyás óta tartó barátságra.

Hszi Csin-ping cikkében az 1949 óta, vagyis 75 éve tartó kínai–magyar együttműködést méltatta.

Ezt írta a Kínai Kommunista Párt főtitkára

„Májusban, amikor az Alföldön a virágok és a fű illata betölti a levegőt, Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására

állami látogatást teszek Magyarországon.

Tizenöt év alatt másodszor látogatok el a gyönyörű országba. Az elmúlt tizenöt év során számos alkalommal találkoztam a Kínába látogató magyar vezetőkkel, és mély barátságot kötöttünk. Nagyon várom, hogy visszatérjek az önök országába, és a magyar barátaimmal megoszthassuk gondolatainkat barátságunkról és együttműködésünkről, és

megtervezhessük az újkori kínai–magyar kapcsolatok fejlesztését”

– kezdte cikkét a kínai elnök, aki Magyarországot méltatva még Petőfi Sándort és Liszt Ferencet is megemlítette.

„A költő-hazafi Petőfi versei széles körben ismertek, csakúgy, mint a »zongora királyaként« emlegetett Liszt szenvedélyes zenéje. A magyar nép szorgalmas, elmés, nyitott és elfogadó. Mer új utakon járni, és innovatív készségekben gazdag. Találmányai mindegyike – így a golyóstoll, a hologram vagy a Rubik-kocka – az emberiség fejlődésének egy-egy meghatározó pontja”

– írta Hszi, megjegyezve: bár a két országot óriási földrajzi távolság választja el egymástól, a kínai és a magyar nép barátsága mégis hosszú múlttal büszkélkedhet szerinte.

„Vállt vállnak vetve birkóztunk meg a nemzetközi pénzügyi válsággal, küzdöttünk a Covid-járvány különleges időszakában. Összefogtunk és segítettük egymást, számtalan megható és gyönyörű történetnek lehettünk szemtanúi.

A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós”

– fogalmazott a kínai államfő.

Kapcsolódó: Megtörte a csendet a kínai óriáscég – rengeteg titkot elárultak a debreceni akkumulátorgyárról

Szerinte ez jellemzi a kétoldalú kapcsolatokat

„A diplomáciai kapcsolatok felvételének eredeti szellemében a két fél mindig tiszteletben tartotta és támogatta a másik fél önállóan választott fejlődési útját, kölcsönösen megértettük és támogattuk egymás alapvető érdekeit és aggodalmait, és mindig örömmel üdvözöltük egymás fejlődésben és nemzeti fellendülésében elért eredményeit. A két fél magas szintű kölcsönös politikai bizalmat alakított ki, a kétoldalú kapcsolatok pedig a történelem legjobb időszakába,

mondhatni az »arany vízi útra« léptek”

– fejtegette a kommunista vezető.

Közölte: jelenleg az Egy övezet, egy út „színvonalas” kiépítésére, a két ország stratégiáinak szorosabb összehangolására összpontosítanak, valamint arra, hogy a pragmatikus együttműködéseket elmélyítsék egyebek közt a beruházások, az infrastruktúra-építés, a pénzügyek, az alternatív energia és a kommunikációs technológia területén, ezáltal – vélte – „közös impulzust adva a világgazdaság fellendülésének”.

„Ma Magyarország fontos kereskedelmi partnerünk, a kelet-közép-európai régióban a kínai befektetések első számú célországa. A két ország közötti együttműködés

gyümölcsöző, életerőtől duzzadó”

– tudatta az elnök, hangot adva annak a reményének is, hogy magyarországi látogatása alkalmával együtt folytathatják a magyar vezetőkkel a hagyományos barátságot, elmélyíthetik az általa „kölcsönösen előnyös”-nek nevezett együttműködést és újabb „magasságokba” emelhetik a két ország közötti átfogó stratégiai partnerséget.

5 pontban fogalmazta meg követeléseit a magyar kormány felé

A kommunista vezető írásában rögzítette, ehhez 5 szükséges pont kell:

  • „Folytatni kell a hagyományos barátságot, és meg kell erősíteni a kétoldalú kapcsolatok politikai alapjait.
  • Meg kell erősíteni a fejlesztési stratégiák összehangolását, és új csúcspontokat kell elérni a gyakorlati együttműködésben.
  • Tovább kell bővíteni az emberek közötti cserekapcsolatokat, meg kell erősíteni a közgondolkodás alapjait a kétoldalú kapcsolatokban.
  • Élére kell állni a regionális együttműködéseknek, és ragaszkodni kell a Kína–EU-kapcsolatok helyes irányának fenntartásához.
  • Meg kell erősíteni a nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecseréket, és össze kell fogni a globális kihívások kezelésére.”

Közölte: Kína és Magyarország „hasonló nézeteket” és „egymáshoz közel álló álláspontot” képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben.

„Ki kell tartanunk az összefogás és az együttműködés mellett, erőteljesen támogatnunk kell az emberiség közös értékeit, így

a békét, a fejlődést, a méltányosságot, az igazságosságot, a demokráciát és a szabadságot”

– magyarázta a totális megfigyelőállamot működtető, elnyomó rezsim vezetője.

A kínai pártfőtitkár egy ősi kínai mondással összegzett cikkében búcsúzásként.

„A hasonló gondolkodásúak között a hegyek és vizek adta távolság nem jelent akadályt”

– osztotta meg.

Mint ismert, Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este érkezik Magyarországra. A találkozó részleteiről korábban >>ITT<< írtunk.

Kapcsolódó:

Majdnem táncra perdült Szijjártó Péter: Elkotyogta, mi okozott neki ilyen gigantikus örömet

Megvan, miért jön a Kínai Kommunista Párt elnöke Magyarországra

Mi lesz ebből? Egészen megdöbbentő ukázt kapott Orbán Viktor a cimborájától