Szijjártó Péter a kínai diktátor távozása után értékelte a Kínai Kommunista Párttal kötött megállapodásokat.

„Magyarország fejlődési pályáját hosszú távon pozitívan befolyásolják a kínai elnökkel kötött megállapodások”

– nyilatkozta a gazdasághoz IS magas szinten értő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter négy szempontból is „történelmi jelentőségű”-nek minősítette, hogy eladósították Magyarországot

A miniszter a kínai elnök és 400 tagú delegációjának háromnapos látogatását

négy szempontból is történelmi jelentőségűnek nevezte (!).

A tárcavezető örömének hangot adva közölte: legutóbb húsz évvel ezelőtt járt kínai elnök Magyarországon; „ráadásul” a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját.

Állította: Kína a világgazdaság legalapvetőbb folyamataiban „utcahosszal előzi” a nyugati gazdasági folyamatokat és – mondta – „a nyugati gazdasági stratégiai sikereknek alapvető feltétele a jó együttműködés a kínai gazdasággal”.

Emellett háború idején jött el

„a békét akaró globális többség legerősebb országának a vezetője”

– jelentette ki.

Gazdasági „növekedés”-ről beszélt a miniszter

Hangoztatta: egy olyan stratégiai partnerségi együttműködési szintre emelték a két ország közti kapcsolatrendszert, amely kategóriában a kínaiak csak öt országot tartanak számon, Európában egyedüliként Magyarországot. Efölött csupán egyetlen kategória létezik számukra, oda az orosz–kínai kapcsolatrendszer tartozik – tisztázta le Szijjártó a „kategóriák”-ra vonatkozóan.

Kifejtette: szerinte a világgazdaság jövőbeni folyamatait leginkább befolyásoló fejlemény az autóipar átállása az elektromos meghajtásra.

„Ahol ezen technológiai forradalomhoz kapcsolódó beruházások létrejönnek, ott jönnek létre a jövő munkahelyei, ott lesz megélhetés, ott lesz biztos fizetés,

ott lesz gazdasági növekedés, ott lesz gazdasági erő”

– vélekedett a közgazdásszá átalakult Szijjártó Péter.

Úgy gondolja, Magyarország élen jár egy technológiai forradalomban

Hozzátette: a világ jelenleg legsikeresebb elektromos autógyártó és elektromos akkumulátorgyártó vállalatai közül több kínai, amely vállalatok egy jelentős része úgy döntött, hogy az európai gyártási központjaikat ide hozzák Magyarországra. Példaként említette, hogy a BYD elektromos autógyártó vállalat és három kínai elektromos akkumulátorgyártó Magyarországon épít gyárat.

„Ezzel sikerült előidézni azt a helyzetet, amire nagyon régóta nem volt példa a magyar gazdaságtörténetben, hogy

egy technológiai forradalomban Magyarország élen jár”

– osztotta meg téveszméit.

Szavai szerint, ahhoz hogy egy ország kutatás-fejlesztési központokat tudjon magához vonzani, arra van szükség, hogy a termelésben is „legalább egy kritikus mennyiség mértékéig” jelen tudjon lenni.

„Ma Magyarországra az elektromos autóipari forradalomban résztvevő és ott vezető szerepet játszó vállalatok már nemcsak termelési, hanem kutatás-fejlesztési, mérnöki helyszínként is tekintenek”

– állította.

Szerinte a Roszatom dönt mindenről

Azt is mondta, hogy nukleáris területen kutatás-fejlesztésre, a nukleáris ipar és az egészségtudomány kapcsolódására, környezetvédelmi és újrafelhasználási kérdésekre fognak koncentrálni; nem a paksi erőműre.

„A paksi erőmű bővítését a Roszatom végzi, ő dönti el, kiket von be a munkába, eddig leginkább francia, német, amerikai cégeket vont be”

– magyarázta.

Oroszország háborújáról

Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújával kapcsolatban elismételte: Ukrajnában „békét kell teremteni”, a fegyverszállítások újabb és újabb pusztítást, halált okoznak; a brüsszeli és a washingtoni válasz kudarcot vallott – ijesztgetett, majd hozzátette: Magyarország és Kína azt akarja, hogy béke legyen, ezért támogatja Magyarország az orosz–ukrán konfliktus lezárását célzó kínai „békekezdeményezést”.

Az uniós magyar elnökségről szólva közölte: a gazdasági és üzleti döntéshozók „pontosan tudják, hogy a nagy európai vállalati stratégiák nem tudnak sikeresek lenni a kínai beszállítások, a kínai vállalatokkal fenntartott partnerségek nélkül”.

„A kínai és az európai gazdaság szétválasztására vonatkozó terveket – amelyeket egyes baloldali politikusok emlegetnek –

meg kell akadályozni”

– rögzítette a miniszter.

Kapcsolódó:

Itt van Orbán botrányos kínai interjúja: Így vágja taccsra Magyarországot a miniszterelnök a következő években

Szakértő leplezte le a kormány hazugságát: Nézd csak, mit írt alá Orbán Viktor (+videó)