A tócsni, vagy más néven lapcsánka, hagyományos étel a magyar konyhában, amely különösen népszerű reggelire, könnyed vacsorára vagy akár előételként. Ez az étel minden alkalomra tökéletes választás lehet, hiszen egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor ízgazdag és laktató. A tócsni varázsa a ropogós külső és az ízletes, puha belső kombinációjában rejlik.

Kapcsolódó: Nem lehet vele betelni: Réteges, habkönnyű madártejszelet

Hozzávalók

6 közepes méretű burgonya
1 nagy hagyma
2 tojás
3-4 evőkanál finomliszt
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 teáskanál pirospaprika (opcionális)
Fél teáskanál fokhagymapor (opcionális)
Növényi olaj a sütéshez

Kapcsolódó: Minden háziasszony kedvence: túrós-kakaós kevert – bociszelet

Elkészítés

Előkészítés: A burgonyákat meghámozzuk és durvára reszeljük. A hagymát szintén meghámozzuk és apróra vágjuk. Egy nagy tálban keverjük össze a reszelt burgonyát és a hagymát.

Tészta elkészítése: Adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet, sót, borsot és, ha szeretnénk, a pirospaprikát és fokhagymaport. Keverjük össze, amíg homogén masszát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis extra lisztet, hogy a tészta ne legyen túl folyós.
Sütés: Egy nagy serpenyőben hevítsünk fel elegendő olajat közepes lángon. Egy kanál segítségével tegyünk a serpenyőbe a tócsni masszából, és lapítsuk el óvatosan, hogy kb. 1-1,5 cm vastag korongokat kapjunk. Süsük aranybarnára mindkét oldalát, ami általában 3-4 percet vesz igénybe oldalanként.
Amint a tócsnik megsültek, helyezzük őket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj. Így a tócsnik ropogósak maradnak.
Tálaljuk melegen, friss tejföllel vagy fokhagymás joghurttal, esetleg egy kevés apróra vágott friss petrezselyemmel megszórva. Tökéletes választás akár önálló ételként, akár köretként húsételek mellé.

Kapcsolódó: Így lesz a legfinomabb az uborkasaláta: Ez az egy titkos hozzávaló kell hozzá

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: minden-egyben.com