Lázár János a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállón járt.

Aki Magyarországon bármilyen formában támogatja a háborút, az nem az ország érdekét szolgálja – mondta Lázár János kedden országjáró fórumának nagykállói állomásán.

Kapcsolódó: Zavar van a Fideszben? Videón, ahogy Lázár János magyarázkodik a hekkerbotrány miatt

Az építési és közlekedési miniszter szerint Magyarországnak csak a béke lehet az érdeke és az, hogy megőrizze függetlenségét Nyugat és Kelet között. A kormány próbál hűséges és lojális NATO-tag és okos európai uniós tag lenni, de ez nem jelenti azt, hogy feladja az ország érdekeit – fogalmazott.

Elmondása szerint ezért próbálja az ország pozícióját legalább relatívan függetlennek tartani az Európai Unión és a NATO-n belül, ami „nagyon sokaknak a világban nem tetszik”. Aki a jelenlegi körülmények között föladja a lojalitást, a hűséget és a szolidaritást, az az ország ellenségeit erősíti – vélekedett.

Úgy fogalmazott, aki most a „Fideszből kiáll”, az nem a pártnak, hanem Magyarországnak árt, mert az, ami az utóbbi hónapokban történt az országban és a kormányzó párttal, amiatt „az ellenségeink bontanak pezsgőt Európában”. Hozzátette, aki ma a kormánypártot belülről gyengíti, nem vitatva azt, hogy esetleg igaza lehet, az az ország ellenségeit erősíti. Ha Magyarországnak gyengébb lesz a kormánya, azzal nem a Fidesznek, hanem az országnak ártanak – mondta Lázár János.

A tárcavezető a fórumon szót ejtett a szomszédban zajló háborúról, a Robert Fico elleni merényletről, a közelgő választásokról. Mindeközben azt is elárulta, a kormány terve az, hogy Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc háromszöge egy új gazdasági zónája legyen az országnak, mely legalább olyan fejlett keleten mint Győr nyugaton.

A Fideszről és a közelgő választásokról

A kormányzó párt áprilisban csupán 35 százalékon állt a biztos szavazó pártválasztók körében a Republikon Intézet adatai szerint. A közvélemény-kutató cég megjegyezte, hogy a kegyelmi ügy és Magyar Péter megjelenése a kormányzó párt népszerűségének évek óta nem látott csökkenését eredményezte.

Április 22-én, hétfőn publikálta közvélemény-kutatási adatait a Závecz Research. A június 9-én esedékes európai parlamenti választások előtt az intézet felmérte, melyik párt és pártszövetség listája hogyan áll a választók körében. Eszerint

a Fidesz minden korábbinál rosszabbul szerepelt áprilisban.

A szavazókorú népesség 25 százaléka, de még a biztos pártválasztóknak is mindössze 33 százaléka szavazna a Deutsch Tamás vezette Fidesz-listára.

Az IDEA Intézet 2024. március 31. és 2024. április 8. között készített pártpreferencia-kutatása eredményeit fejtette ki április 19-én. A részletezésük szerint február elején még a biztos szavazók 44 százaléka voksolt volna a Fidesz-KDNP-re. Ám márciusra ez az arány 2 százalékponttal, áprilisra pedig további 4 százalékponttal csökkent. Ilyen mértékű népszerűségvesztésre hosszú évek óta nem volt példa a Fidesz-KDNP esetében – jegyezték meg.

Kapcsolódó: Aggódhat Orbán: Hatalmas bajban van a Fidesz a friss közvélemény-kutatás szerint

Kínai nyelvű plakátok jelentek meg Debrecen utcáin a fideszes polgármester, Papp László arcképével. A kormánypártok a legnagyobb magyar vidéki városban tehát már a kínaiak körében kampányolnak a szavazatokért. A nemrég kikerült, mandarin (kínai) nyelvű választási plakátokon jól látható, hogy még a Fidesz logójában található pártnevet is (sic!) kínaiul írták le. Az is figyelemre méltó, hogy a város különböző pontjain tűntek fel a Papp Lászlót ábrázoló mandarin nyelvű táblák.

Debrecenben – hasonlóan más magyar településekhez – mérhetetlen felháborodást váltott ki az Orbán-kormány akkumulátorgyártással kapcsolatos terve. A helyiek nem látják biztosnak, hogy tiszta marad a víz és a levegő, így rendre felszólalnak a külföldről érkező gigaberuházások ellen.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó: