Budapest vezetésének a szolidaritási adó nagy terhet nyom a vállára.

Idén már 15 milliárd forintot fizetett be az államkasszába Budapest. Emlékezetes, hogy a fővárosi vezetés és Orbán Viktorék hosszú ideje csatáznak egymással. A konfliktus pénzügyi jellegű, Karácsony Gergelyék 2023-ban többször jelezték, hogy a Budapestre kivetett adó romba dönti a főváros gazdálkodását. Orbánék szerint azonban Budapestnek tejelnie kell.

A fővárosi önkormányzat még tavaly indított pert a szolidaritási hozzájárulás Budapestre kiszabott idei mértéke miatt. A bíróság júliusban első fokon hatáskör hiányában elutasította a beadványt, de 2023 szeptemberében a per tartalmára jogvédelmet adott a fővárosnak. A főváros vezetése 2023. november 23-án feljelentést tett, mert a Magyar Államkincstár a jogvédelem ellenére 5,6 milliárd forintot inkasszált számlájáról.

„A fővárosnak természetesen az az érdeke, hogy a per minél előbb lezáruljon”

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának. Részletezése szerint a fővárosi önkormányzatnak az év első két hónapjában jogvédelem okán nem kellett fizetnie, ám tavasszal igen, így idén már 15 milliárdot kicsengettek. Június sem kivétel a fizetés alól, ám Budapest vezetése reméli, hogy a hónap végéig számukra kedvező ítélet születik. A főváros az Alkotmánybíróság döntésére vár.

Karácsony Gergely főpolgármester mellesleg a történtekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány költségvetési politikája nem csupán Budapestnek, hanem az egész országnak kedvezőtlen.

„A főváros vezetésének kutya kötelessége, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellépjen a Fidesz sarcpolitikája ellen”

– fogalmazott.

A fővárosi önkormányzat idén 35,9 milliárd forintnyi állami támogatásban részesül, ám a szolidaritási adó mértéke 75,5 milliárd forint.

Megszólalt a pénzügyminiszter a Budapest városát terhelő adó kapcsán

Döntött az ítélőtábla, a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól – írta Varga Mihály kedden a Facebook-oldalán.

A tárcavezető bejegyzése szerint

a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét,

így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról.

Már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól. Mindeközben Budapest csődközeli helyzetben van a kormányzati megszorítások miatt.

Bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt, és további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat – írta Varga Mihály, aki szerint a „baloldali álhírekben a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért„, Varga állítása szerint „a tények azonban mást mutatnak„.

Az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására – fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Valamit megint elfelejtett megemlíteni a tárcavezető

Nem osztja szét közvetlenül a szegényebb települések között az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium.

Ehelyett az összeg egy részletben kerül a költségvetés olyan részébe, ami az önkormányzatoknak van elkülönítve. Ez a minisztérium Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármesterének közérdekű adatigénylésére adott válaszából derült ki április közepén.

Niedermüller többek között arról kérdezte a tárcát, hogy kik döntenek a pénz sorsáról; arról, hogy az összeget mely települések között és milyen arányban osztják szét, illetve milyen szempontokat vesz figyelembe az illetékes szerv a folyamat során.

A Pénzügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy

„a szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket”.

Varga Mihályék válaszáról >>ITT<< olvashatsz részletesen.

(MTI/Népszava/Valódi Hírek)