Két évtized múlva a jelenlegi állami nyugdíj felére számíthatunk.

A nyugdíjszakértők prognózisa szerint húsz év múlva a felére kell csökkenteni a nyugdíjasok járandóságát. Jelezték, annak ellenére is, hogy a jelenlegi rendszer nem fenntartható, csak nagyon kevesek gondolnak az öngondoskodásra.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők átlagéletkora jellemzően 39 és 45 év között alakul. A 40 év alatti megtakarítók aránya változatos képet mutat: van, ahol a biztosítottak harmadát, máshol csak a negyedét vagy az ötödét teszi ki ez a korosztály, és olyan biztosító is akad, ahol már az új belépők felét – írta beszámolójában az exoconomx.hu a Grantis biztosító szakértőinek előrejelzése alapján.

A hazai nyugdíjbiztosítók adatai szerint a magyar fiatalok többsége csak 40 éves koruk után kezd el felkészülni nyugdíjas éveire, ugyanakkor néhány olyan biztosító is akadt, ahol az átlagos belépési kor 45 év. A 40 év alatti szerződők aránya a legtöbb biztosítónál csupán 30 százalék körüli.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szintén megerősítette, hogy a legtöbben 40 éves kor felett kezdenek el nyugdíj-kiegészítésről gondolkodni, annak ellenére, hogy minél korábban indítanák el a megtakarítást, annál kevesebbe kerülne havonta a biztos időskori jövedelemhez szükséges összeg elérése.

A Grantis szakértői kiemelték: a nyugdíjbiztosításokat és az előtakarékosságokat tekintve egyre nagyobb szükség lenne a tudatosságra, ugyanis néhány évtized múlva lecsökken majd a nyugdíjasok járandósága:

két évtized múlva körülbelül a jelenlegi állami nyugdíj felére számíthatunk (!).

A MABISZ szerint a fiataloknak érdemes lenne nyomon követniük kiadásaikat, akár kiadáskezelő applikációk használatával is, vagy számlák és blokkok rendszerezésével. Javasolják továbbá

  • az étkezések tudatos megtervezését,
  • a kedvezmények kihasználását,
  • és az előfizetések átgondolását is, mivel ezekkel jelentős összegeket lehet megtakarítani.

Így 2-3 hónap alatt kiderülhet, hol vannak rejtett költségek, és a megtakarított pénzt nyugdíj-előtakarékosságra lehet fordítani a felesleges kiadások helyett – hívták fel a figyelmet.

Kapcsolódó:

Beköszöntött, amitől sokan tartottak: Szédítő adatok érkeztek a nyugdíjakról