A fideszes Bánki Erik a a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

A Hungast Flotta Kft. által lízingelt autót használ Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő – tudta meg az rtl.hu.

A közétkeztetésben nyertes Hungasttól bérli sportautóját Bánki Erik

Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke az elmúlt években tagadta, hogy bármilyen köze lenne a közétkeztetési tendereken igen sikeresen szereplő Hungast-csoporthoz. Ezt állította a portál sport-BMW-vel kapcsolatos megkeresésére is.

Bánki azt állítja, az autót egyszerű ügyfélként bérli,

és piaci árat fizet érte a cégén keresztül. Azt is hozzátette, hogy azért nem vásárol magának autót, mert esetében a bérlés gazdaságosabb megoldás.

Az RTL úgy tudja, hogy a jármű tulajdonosa (a lízingkonstrukcióknak megfelelően) a finanszírozó pénzintézet, az üzemben tartója pedig a Hungast Flotta Kft.

Cégen keresztül bérli a sportautót

Bánki Erik a Pannon PR 2020 Kft. nevű cégén keresztül bérli az autót, amelyet cégautóként használnak ketten a fiával, Ábellel, aki a vállalat egyik alkalmazottja.

A politikus azt mondta, hogy általában a fia használja a kocsit, ő csak ritkán.

„Természetesen piaci árat fizet a cégünk érte”

– tette hozzá.

A fideszes Bánkinak a vagyonbevallása szerint egyáltalán nincs autója. Állítólag azért, mert neki pénzügyileg a bérlés előnyösebb megoldás.

„Nagyon sokat megyek, gyakran kell cserélnem az autómat”

– fogalmazott.

Érdekes összefonódások

A Hungast Flotta Kft. tulajdonosa a GVC Group Zrt. nevű vagyonkezelő cég, amelynek vezérigazgatója Dávid Ilona, aki a MÁV vezetője volt 2012 és 2018 között. A vagyonkezelőnek több befektetése is ismert, ezek közül az egyik legjelentősebb a Hungast-csoportban meglévő tulajdonrész.

A Hungast az elmúlt években rendkívül sikeresen szerepelt a közétkeztetési tendereken.

Naponta már 200 ezer adag ételt szolgál fel országszerte. A Gazdasági Versenyhivatal 2017-ben engedélyezte, hogy felvásárolják a Sodexo-csoportot. Így összesen

35-45 százalékos részt hasítottak ki a több száz milliárd forintos közétkeztetési piacból.

A Hungast honlapja alapján állami vagy önkormányzati megbízás alapján végzi a munkákat.

Bánki Erik és a Hungast között már régen feltételezik a kapcsolatot

A cégcsoportot többször is Bánki Erikkel kötötték össze.

A fideszes politikus ugyanis korábban tulajdonosa volt egy olyan cégnek, amelyben érdekeltek voltak azok is, akik felfuttatták a Hungastot.

Az elmúlt években ugyanakkor Bánki Erik és a Hungast is folyamatosan tagadta, hogy az országgyűlési képviselőnek köze lenne a cégcsoporthoz. A portál az autóbérlés kapcsán ismét megkérdezte Bánkit a vállalathoz fűződő kapcsolatáról.

„Semmi közöm a Hungasthoz”

– ismételte meg az országgyűlési képviselő., Azonban azt is megjegyezte, hogy a közbeszerzési piac egyik legjobb minőséget képviselő cégének tartja a vállalatot.

„Örülnék annak, ha minél több ilyen innovatív magyar cég fejlődne fel mellé”

– tette hozzá.