Csányi Sándor és az OTP megdöbbentő lépésre szánta el magát.

Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását – írta az MTI az Economedia nevű román lapra hivatkozva. A felvásárlás hónapok óta húzódott, ám a döntéssel elhárult az utolsó akadály.

Az OTP Romániát a Transilvania Bank veszi meg

A román portál szerint az intézmény egy közleményben számolt be az engedély megszerzéséről. A bejelentésben az szerepel: a román versenyhivatal megállapította, hogy

„ez a művelet nem emel számottevő akadályokat a valós konkurencia útjába

a romániai piacon vagy annak egy részén. És nincsenek komoly kétségek azt illetően, hogy kompatibilis a normális versenykörnyezettel”.

Az OTP Bank Romániát a Transilvania Bank vásárolja meg.

A vételár nem csekély: 347,5 millió euró, azaz 135,976 milliárd forint.

A Transilvania Bank piacvezető a romániai pénzügyi szektorban. A vásárlás eredményeként a kolozsvári székhelyű pénzintézet értéke meg fogja haladni a 180 milliárd lejt (14 171,4 milliárd forint). A piaci részesedése pedig a 22,5 százalékot.

A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint az OTP Bank 2,46 százalékos részesedéssel a tizedik legnagyobb szereplő a romániai piacon.

Csányi Sándorék februárban beszéltek először a kivonulásról

Az adásvétel hónapok óta húzódott. Csányi Sándorék még februárban jelentették be, hogy a román piacon töltött 20 évet követően eladják az ottani érdekeltségüket. A kivonulásról ugyanakkor már jóval korábban, 2023 őszén elkezdtek terjedni a híresztelések.

Akkor már tudni lehetett azt is, hogy valaki egy időre megtorpedózta az üzletet – mint utóbb kiderült, a versenyhivatal állt ennek hátterében.