Beszólt Orbán Viktor szócsöve, Bóka János, ennek az EU-s kapcsolataink látják a kárát.

Orbán Viktor megmondóembere felébredt, és ráborította az asztalt az EU-ra

Bóka János, európai ügyekért felelős miniszter odaszólt, és

európai oligarchának nevezte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottságra pedig pártpolitikai bizottságként hivatkozott.

Keddi Facebook-bejegyzésében emellett kifogásolta, hogy a bizottsági elnök „kategorikusan elutasította az együttműködést” az ECR-ral és Orbán Viktor új frakciójával, a Patriótákkal.

Láthatóan az is zavarja a minisztert, hogy a bizottság „nagyon komoly reformprogramokhoz és politikai előfeltételekhez kötne minden uniós forráshoz való hozzáférést”.

Von der Leyen uniós forrásokkal kapcsolatos elképzelései teljhatalmat biztosítana a Bizottságnak

az uniós források kezelése fölött

– állította dühös bejegyzésében.

Várható volt, hogy az önérzetes Fidesz-kormány rövid időn belül visszaszól az Európai Bizottság elnökének. Érdekes, hogy egyes kormánytagoknak mennyire éles szemük van ahhoz, hogy azonnal kiszúrják az „oligarchákat”! Magyarországot nagyon megvédték az elmúlt évtizedben, bizonyára az oligarcháktól is, hiszen nálunk olyanok egyáltalán nincsenek!

Nekünk káprázott csupán a szemünk, amikor:

Ezért ütik az újraválasztott uniós vezetőt

Ursula von der Leyen ugyanis újraválasztásakor beszédében keményen fogalmazott Orbán Viktorról. A bizottság elnöke kitért a kijivi gyermekkórház elleni orosz rakétatámadásra is. Ez a támadás nem volt véletlen – jelentette ki. „Ez egy hűvös üzenet volt a Kreml részéről mindannyiunk számára”. Hangsúlyozta: az EU válaszának ugyanilyen egyértelműnek kell lennie. Európa ki fog állni Ukrajna mellett, amíg szükséges, ez a helyes válasz.

Von der Leyen élesen bírálta Orbán Viktor moszkvai útját.

Ez az úgynevezett békemisszió nem volt más, mint egy megbékéltetési misszió

– mondta, utalva az Adolf Hitlerrel szemben a második világháború előtt folytatott brit megbékéltetési politikára.

Kapcsolódó: Úgy átléptek Orbánékon, mintha ott sem lettek volna: Megvan az Európai Bizottság új elnöke

Kiállhat a sajtószabadságért is

Pár napja újságírók fordultak levélben az Európai Bizottság régi–új elnökéhez, amelyben nyomatékosították, hogy a média szabadságát veszélyeztető, az európai demokratikus értékeket súlyosan fenyegető veszélyekkel szembesülnek. Megírtuk, hogy az érintettek konkrét javaslatokat adtak az uniós intézmény elnökének, többek között szorgalmazták egy új, médiával foglalkozó alelnök kinevezését. Utóbbi felhatalmazással rendelkezne a média szabadságának előmozdítására szolgáló uniós mechanizmusok – a politikai, a jogszabályi és a költségvetési eszközök – alkalmazására.

Emellett az EU-s újságírók azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy az biztosítson elegendő pénzt és emberi erőforrást a média szabadságának és sokszínűségének támogatására. A levél aláírói többek között sürgetik az Európai Unió tagországait, hogy alkalmazzák a 2021-es, az újságírók biztonságára vonatkozó ajánlásokat.