Levelet kapott a belügyminiszter.

Felszólították Pintér Sándort, azonnal adjon magyarázatot a vízumrendszer könnyítésének ügyében

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben felszólítja magyar kollégáját, hogy haladéktalanul adjon indoklást arra vonatkozóan, hogy miként nem fogja kinyitni az ajtót a magyar vízumrendszer könnyítése az orosz és fehérorosz kémek előtt.

Johansson minderről az X közösségi oldalon is beszámolt. Bejegyzésében arról ír, hogy ha a magyar kormány nem ad válaszokat, valamint a magyar vízumrendszer súlyos kockázatot jelent,

lépéseket fognak tenni az ügyben.

„Oroszország biztonsági fenyegetést jelent. Többre van szükségünk, nem kevesebb éberségre. A potenciális orosz kémek és szabotőrök könnyű hozzáférése az EU-hoz mindannyiunk biztonságát aláásná. Ma levélben kérem a magyar kormányt, hogy fejtse ki.

Ha a könnyű hozzáférési rendszerük kockázatot jelent, cselekszünk”

– közölte Ylva Johansson.

Bóka János jelentette be: Vége van a nagy „békemissziónak”

Pénteken megírtuk, hogy Magyarország befejezhette – finoman szólva is vitatott – „békemisszióját”, amelynek keretében Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel, valamint Donald Trump volt amerikai elnökkel – derült ki mindez Bóka János EU-s ügyekért felelős miniszter tagállamoknak megküldött jegyzékéből.

Mint ismert, az Orbán-kormány a közelmúltban kiterjesztette a „Nemzeti Kártya” munkavállalási vízumprogramját Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraira is. A döntést élesen bírálták az EU vezető politikusai, mivel lehetővé teszi, hogy az említett országokból származó személyek két évig, meghosszabbítható időtartamra kaphassanak tartózkodási engedélyt Magyarországon.

Az ügy tovább fokozta a nézetkülönbségeket a magyar kormány és az uniós intézmények, tagországok között, nem beszélve arról, hogy Orbán a közelmúltban a magyar soros EU-elnökség vezetőjeként tárgyalt Putyinnal és más autoriter vezetőkkel. A kormányzati érvelés szerint ezen találkozók egy „békemisszió” részét képezik, ám a tagállamok nem vették jó néven Orbán magánakcióját, ezért több ország is bojkottálta az EU Tanácsának magyar elnöksége által szervezett magas szintű találkozókat, de az Európai Bizottság is jelezte, hogy nem küld magas rangú tisztviselőket a magyarországi egyeztetésekre.

Az Orbán-kormány levélben közölte, hogy meghátrálnak

A spanyol El País információi szerint a súrlódásokat és a vitákat követően

a magyar kormány levélben jelezte, hogy felhagy a „békemissziójával” (!).

A Bóka János által küldött jegyzékkel kapcsolatban a diplomáciai források úgy nyilatkoztak: kétséges, hogy Orbán bármikor is megreszkíroz újból egy hasonlóan kockázatos manővert.

(Nyugati Fény)