A címzetes rang nem csábítja a magyarokat, pedig a honvédség szédítő ajánlatot tett.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter továbbra is nagyon várja a honvédség számára az adományokat címzetes rendfokozatokért cserébe. Idén júliustól ugyanis egészen abszurd módját teremtette meg a honvédelmi tárca a honvédség finanszírozásának. Különleges katonai rendfokozatot adhat a honvédelmi miniszter annak, aki valamilyen hazafias cselekedettel

vagy pénzadománnyal (sic!) megváltja azt.

Tehát „vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulás” teljesítéséért címzetes ezredesi és alezredesi rendfokozatot kaphat lényegében bárki.

A címzetes rang a honvédség „kecsegtető” ajánlata ellenére sem csábítja az embereket

A hvg.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be a Honvédelmi Minisztériumhoz. Ebben arról érdeklődnek, hogy mennyien adományoztak a honvédség számára a címzetes rendfokozatokért cserébe. A tárca válaszából az derült ki, eddig senki sem kapott ilyen rendfokozatot Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztertől. Azt írták:

„eddig nem került sor ilyen rendfokozat adományozására, továbbá jelenleg sincs folyamatban ilyen adományozási eljárás”.

Úgy tűnik nem tolonganak ez emberek a címzetes rendfokozatokért – állapította meg a portál.

A válaszokban terelnek

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő még március végén megkérdezte a honvédelmi tárcát, hogy mi indokolja a címzetes ezredesi és alezredesi rendfokozatok bevezetését, valamint azt is, hogy milyen jogosultságot kapnak azok, akik pénzért megváltják ezeket a rendfokozatokat.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára nem gondolkodott sokat a válaszon, ennyit vetett csak oda a képviselőnek a politikai lózungokon felül:

„a címzetes ezredes/alezredes rendfokozatok bevezetésének célja a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatának további erősítése”.

Furcsaságok a rendfokozatok körül

Bár nem címzetes rendfokozatként, de legalább ilyen meghökkentő volt a bukott köztársasági elnök, Novák Katalin férjének „előmenetele”. 2023-ban derült ki, hogy Veres István Attila több mint egy hónapos kiképzést követően tartalékos alezredesként tett katonai esküt.

A szokatlanul magas rangot a végzettségével, a szakmai tapasztalataival, valamint a közjogi szerepével indokolták. A Magyar Honvédség akkor azt írta, hogy

„ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét,

szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”.

Az elnöki hivatal pedig közölte, hogy szerintük nincs szó összeférhetetlenségről. Annak ellenére sem, hogy az alkotmány szerint a köztársasági elnök a honvédség legfőbb polgári parancsnoka. Veres Istvánnak közgazdaság-tudományi végzettsége van.

A neki járó tartalékos alezredesi rendfokozatot számtalan bírálat érte.

Ugyanis éppen abban az időszakban tett esküt 164 társával együtt a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián, amikor több 100 (becslések szerint akár 1800) katonát bocsátottak el a honvédségtől.

A bukás után is megtarthatta rendfokozatát

Novák Katalin kegyelmi botrány miatti csúfos bukása után többeket foglalkoztatott, hogy vajon férje megtarthatja-e azt a rendfokozatot, amelyet közjogi szerepe ürügyén kapott korábban.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi tárca akkor azt írta:

„Veres István Attila, a lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin férje továbbra is megtarthatja tartalékos alezredesi rangját a Magyar Honvédségnél”.