Pintér Sándorék közölték: nem jár az ápolási díj az értelmi fogyatékos unokaöccsét egyedül nevelő Évának.

Magyar Éva tíz éve látja el az értelmi fogyatékos férfit

Húga halála óta, tíz éve egymaga gondoskodik értelmi fogyatékos unokaöccséről Magyar Éva, aki az RTL Híradónak arról számolt be, hogy az 50 éves Gábort nem lehet magára hagyni egy pillanatra sem, ugyanis etetni, pelenkázni, öltöztetni kell.

Mint mondta, a férfit óvni kell attól is, hogy nehogy kárt tegyen magában. Gábort az asszony gondozza és látja el, azonban mindezért

semmilyen támogatást nem kap, mára minden megtakarított pénze elfogyott.

160 ezer forintból élnek ketten

A nő hangsúlyozta, unokaöccse ápolása mellett nem tud munkát vállalni, csupán 63 ezer forint rokkantjáradékot kap. A beteg férfinek szintén jár járadék és fogyatékossági támogatás, így

ketten összesen havi 160 ezer forintból „élnek”.

„Már a reményt is elvesztette”

– mondta Éva, aki húga halála óta egyedül neveli annak értelmi fogyatékos fiát.

Pintér Sándorék megtagadták az ápolási díjat

Pintér Sándor Belügyminisztériuma az üggyel kapcsolatban azt közölte: az ápolási díj „a törvényben meghatározott hozzátartozóknak jár”. Így – derült ki közlésükből – azoknak nem jár az ápolási díj, akik az unokaöccsüket ápolják.

„Unokahúgukat ápolók részére ápolási díj nem állapítható meg, és »az ellátásra vonatkozó szabályoktól méltányosságból nem lehet eltérni«”

– tudatták.

„Azért nemigen adnak kenyeret”

A Belügyminisztérium „szívélyes” válaszában hozzátette még azt is, hogy a beteg férfi „a közgyógyellátásban alanyi jogon részesülhet”.

„Van neki, de hát nem sokra megyek vele,

azért nemigen adnak kenyeret”

– jegyezte meg Magyar Éva erről. Mint mondta, Gábornak sokba kerül az ellátása, a gyógyszerek, a vitaminok, ezen sosem spórolna. Ugyanakkor megjegyezte, a saját gyógyszereire már sokszor nem marad pénze.

„Ami nem olyan fontos, azt nem szedem, vagy kevesebbet”

– mondta.

Videó: