Az Orbán-kormány méretes pácba evickélte magát, az OLAF szimatot fogott.

Kiszúrta az OLAF az Orbán-kormány újabb mocskos stiklijét

Szemet szúrt az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF), hogy Orbán Viktor kormánya

EU-s pénzből húzott fel Fidesz-irodát Fehérgyarmaton

– hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebook-oldalán.

Tanítani lehetne „a primitív, de nagyon szemtelen visszaélés mintapéldányát”

A politikus jelezte, a Fehérgyarmat központjában álló épületben még 2011-ben kezdtek el egy „látogatóközpontot” kialakítani egy magyar–román, határon átnyúló projekthez.

Közölte: birtokába került az OLAF kacsolódó vizsgálati anyaga, amely annak ellenére is érdekes, hogy számos adatot kitakartak a dokumentumból. Megjegyezte, ezt az esetet tanítani kellene minden magyar és EU-s revizornak mint a primitív, de nagyon szemtelen visszaélés mintapéldányát.

Hadházy Ákos bejegyzését alább közöljük:

„Az OLAF-nak is feltűnt, hogy EU-s pénzből lett Fidesz-iroda Fehérgyarmaton

Rengeteg pofátlanságot láttam már, de a májusban bemutatott fehérgyarmati Fidesz-iroda biztosan dobogós lenne, ha a szemtelen csalás olimpiai szám lenne.

Azóta megkaptam az OLAF vizsgálati összefoglalóját, ami annak ellenére érdekes, hogy sok adatot kitakartak belőle. Biztos vagyok benne, hogy ezt az esetet tanítani kellene minden magyar és EU-s revizornak,

mint a primitív, de nagyon szemtelen visszaélés mintapéldányát.

A Fehérgyarmat központjában álló épületben még 2011-ben kezdtek el egy »látogatóközpontot« kialakítani egy magyar–román, határon átnyúló projekthez (ebben elvileg megvalósult egy tanösvény is, de annak nyomát sem láttam).

Az épületre az önkormányzat adott »térítésmentes, határozatlan időre szóló használati jogot« a Szivárvány Közalapítványnak, hogy ott megvalósítja ezt a beruházást. És még 30 millió forinttal meg is előlegezték a bulit, amiből az OLAF jelentése szerint

mindössze 25 milliót kaptak vissza később.

Már a közbeszerzés is meg volt bundázva, de olyan faék egyszerűségű módon, hogy ma már ezt szégyellné egy magára valamit is adó svindler: a három ajánlattevő részletes, több száz elemet tartalmazó árlistáiból kiderül, hogy 201 tétel árai teljesen azonosak voltak, 184 esetben pedig mindössze egy eurócent volt a különbség. Érdemi különbség mindössze négy tétel esetében volt, ami elég egyértelműen jelzi, hogy

a »versengő« ajánlatokat ugyanaz a személy készítette.

Az épület 1. emeletén elvileg raktárakat terveztek, de az OLAF-nak is feltűnt, hogy ahhoz miért kellett két illemhelyet is beépíteni?

A látogatóközpont, ha működött is valaha, nem sokáig:
2013-ban egy részét már bérbe adták a helyi LEADER akciócsoportnak (amely ráadásul támogatást kért és kapott a bérleti díjra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól), illetve a Fidesz helyi szervezetének. Ez a helyzet azóta is fennáll, annyi különbséggel, hogy ma már szemmel láthatóan

a Fidesz használja mindkét szintet.

Ez a kis szemtelen trükk végül 251 ezer euróba került a magyar adófizetőknek, az OLAF ennyi pénz (mai árfolyamon 100 millió forint) visszakövetelésére tett javaslatot az Európai Bizottságnak.

Igazán nem nagy ár azért, hogy Tilki Attila képviselő úr és munkatársai megfelelő körülmények közt készüljenek a választásokra…”

(Hadházy Ákos/Facebook)