Trokán Péter: Augusztus 20-án együtt léptünk fel Mihályi Győzővel, és akkor még minden rendben volt

Nem számítottak rá, hogy ilyen hirtelen elveszíthetik barátjukat.

Trokán Péter: Augusztus 20-án együtt léptünk fel Mihályi Győzővel, és akkor még minden rendben volt

Barátai és kollégái értetlenül állnak a Jászai Mari-díjas Mihályi Győző hirtelen halála előtt.

Tragikus hirtelenséggel vesztette életét a színész hétfőn. Mihályi Győző hetvenéves korában hunyt el.

A színművész a József Attila Színház társulatának több mint 20 éven át volt elismert művésze, hosszú évtizedeken át a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) elnökségi tagja, majd elnöke volt.

Művészetét több kitüntetéssel is elismerték, 1990-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2007-ben érdemes művész elismerésben részesült több évtizedes kiemelkedő színészi munkásságáért. 2015-ben megkapta a hódmezőváráshelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, 2024-ben pedig a Magyar Hollywood Tanács Paramount Premium díját.

Barátai nem értik, hogy mi történhetett

Trokán Péter és Mihályi Győző egy hete, augusztus 20-án, a Székesfehérvári Királyi Napokon még még együtt léptek fel az államalapítás ünnepének alkalmából tartott rendezvényen.

„Nem hiszem el, ami történt… Teljesen le vagyok döbbenve. Augusztus huszadikán együtt léptünk fel, ő pedig ugyanolyan volt, mint régen: szívvel-lélekkel szerepelt és láthatóan jó egészségi és lelkiállapotban volt.

A rossz idő miatt a helyi önkormányzat dísztermében tartották a megemlékezést, itt léptünk fel a hektikus időjárás miatt, de semmi rossz nem látszott rajta. A párjával volt, láthatóan boldogságban, egyetértésben. Vidám volt, tele tervekkel. Fogalmam sincs, mi történhetett, borzalmas ez a hír”

mondta megrendülve a Blikknek Trokán Péter.

Ez az utolsó közös képük, amit a Székesfehérvári Királyi Napok osztott meg Facebook-oldalán:

Mihályi Győző Székesfehérváron

Mihályi Győző Székesfehérváron

A lap elérte Mihályi Győző másik kollégáját is, aki név nélkül a következőket mondta:

„Értetlenül állok a történtek előtt, nem tudtam róla, hogy egészségi problémája lett volna, pedig tartottuk a kapcsolatot, rendszeresen beszéltünk egymással. Legutóbb augusztus 19-én, a születésnapja kapcsán váltottunk üzeneteket, vidám volt és lelkes.

Sem akkor, sem tavasszal, amikor találkoztunk nem látszott rajta sem testi, sem lelki probléma, teljes erőbedobással dolgozott”

– mondta.

Nemcsák Károly így emlékezett kollégájára

A József Attila Színház igazgatója, Nemcsák Károly így emlékezett:

„Nagyon nehéz bármit mondani ezekben a pillanatokban. Győző a József Attila Színházban több mint húsz évet töltött el, de az utóbbi időben már nem hozzánk kötődött.

Próbálunk segíteni a gyermekei édesanyjának és a gyerekeknek is, Molnár Zsuzsa művésznőtől kaptuk a hírt, amit mi is és az egész színházi szakma is döbbenettel fogadott. Nem tudok sok mindent hozzáfűzni, mert vele együtt az életünk egy részét is elvesztettük”

mondta megrendülten a Borsnak.

A két színész sokáig dolgozott együtt.

„Fantasztikus színészt veszítettünk el, csodálatos ember volt. Hosszú évtizedeken keresztül a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagjai sorában ültünk együtt, aztán ő szakszervezeti elnöki tisztet is betöltött.

Tehát rendkívül fontosnak érezte a kollégákkal való kiemelt törődést, azt hiszem, nekünk is többet kellett volna foglalkoznunk vele.

Nagyon nehéz, mert ez még friss és nagyon sok színész kollégánk olyan szoros kapcsolatban volt vele, hogy ő tényleg mindig az életünk része lesz. Nagyon szomorúak vagyunk”

– tolmácsolta a társulat gondolatait Nemcsák Károly a lapnak.