Kiszivárgott minden: Ezt mondta Orbán a sajátjainak Kötcsén

Kiderültek a részletek. 

Kiszivárgott minden: Ezt mondta Orbán a sajátjainak Kötcsén

Kiszivárgott Orbán zárt körben megtartott kötcsei beszéde

Kiderült, miről beszélt zárt körben a miniszterelnök a kötcsei pikniken. Az atv.hu értesülései szerint Orbán Viktor kijelentette, hogy a belpolitikai tér megváltozik, szerinte a „jövők versenyét” kell megnyerni a 2026-os „győzelemhez”, valamint azt is megjegyezte, hogy szerinte mindehhez

„harcosokra van szükség”.

Forrásaik tájékoztatása szerint Orbán beszélt arról is, hogy a „békeköltségvetés megvan a fiókban”, 2025-ben pedig képesnek kell lenni a 3,5 százalékos gazdasági „növekedésre”, ehhez pedig nagyarányú béremelésre van szükség – mesélte a miniszterelnök szelektált publikumának.

A nemzetvezető beszélt a kihívásokról is

Orbán zárt körben a „felkészülés”-ről magyarázott az előttük álló politikai szezonnal összefüggésben. A miniszterelnök többnyire elismételte a júliusi tusnádfürdői előadásán elmondottakat.

Jön a „világrendszerváltás” Orbán szerint

A portál beszámolója szerint a „világrendszerváltás” kifejezést használva Orbán kijelentette: egy minden kontextusában változó világban kell helyt állnunk úgy, hogy az elmúlt 500 év „nem a mi időszakunk volt” – fogalmazott. Így kiderült, a miniszterelnök úgy érzi, a jelenlegi időszak már a mi időszakunk.

Orbán úgy értékelt: a Keletnek behozhatatlan előnyei vannak szerinte. Ezzel kapcsolatban a demográfiai, a tőke és a technológiai tényezőkről magyarázott. Unipoláris világrend helyett multipolárissal kell számolni szerinte, ennek a vesztese – állította bizonyossággal – lehet az Egyesült Államok, ahol épp választás lesz november 5-én.

A kormányfő ezt úgy illusztrálta, hogy a demokraták meg akarják védeni az unipoláris világrendet, esetükben „marad a demokráciaexport”, míg a republikánusok elfogadják a multipoláris világrendet, ezáltal megszűnne a demokráciaexport – fejtette ki.

Egy nyíltan nacionalista korszak jöhetne a világban és mindenkivel üzleti megállapodásokat lehetne kötni

– foglalták össze Orbán mondandójának a lényegét. A miniszterelnök újból elismételte, hogy Donald Trumpnak „szorít” az amerikai elnökválasztáson.

Úgy hiszi, „2010-ben egy rendszer megalapítása történt Magyarországon”

Orbán kormányzása második szakaszának kezdetét Kötcsén úgy értékelte: 2010-ben több mint kormányváltás történt. A 2010-ben kezdődő kormányzását úgy értelmezte, hogy egy rendszer megalapítása történt szerinte, amelynek a fundamentuma egy megállapodás volt, hogy „minden magyarnak, aki tud és akar dolgozni, biztos megélhetése lesz Magyarországon”. Megjegyezzük: ez (sem) lett így.

Orbán szólt az egymillió új munkahely megteremtéséről”, de magyarázott még az IMF (Nemzetközi Valutaalap) elüldözéséről és – mint fogalmazott – „a családközpontú gazdaság kialakításáról” is.

Orbán elárulta, miként akarná megnyerni a következő választást

Orbán elmesélte, hogy a recept a következő: a 2026-os választás megnyeréséhez a miniszterelnök több pontban is meghatározta, hogy miről képzeleg. Ezek között említette,

  • az alkalmazkodni tudást az aktuális világgazdasághoz,
  • „az életszínvonal javulását”,
  • valamint a „reményt”.

„A politikai ellenfeleket látva is a józan ész talaján kell állni”

– mondta.

„No migration, no war, no gender!”

– üvöltötte zárt körben Orbán.

A gazdaságpolitikáról is beszélt

A miniszterelnök előadta, hogy meglátása szerint 2026-ig nem fog változni a Covid okozta gazdaságpolitikai helyzet, ehhez alkalmazkodni kell, új gazdaságpolitika kell – osztotta meg felismeréseit.

Orbán a semleges gazdaságpolitikát nevezte a legfontosabbnak válogatott közönsége előtt. Azt hiszi,

nem szabad semelyik blokk mögé csatlakozni, minden irányba kell nyitni.

Az orosz gyökerű konnektivitás kifejezést újból alkalmazva hozzátette: a magyar gazdaság szemüvegén keresztül kell nézni mindent. A finanszírozási semlegességgel kapcsolatban

  • Katart,
  • Pekinget,
  • valamint Tokiót említette.

Kapcsolódó: Ekkora baj van? Nagy Márton hitelért könyörög

Orbán kormányfő beszélt 2032-ről is

Nem aprózza el a kormányfő. Orbán Viktor a technológiai semlegesség vonatkozásában azt állította, hogy 2032-re (!) energiafüggetlenek lehetünk, és mindez az EU és a NATO tagsággal is összeegyeztethető – vázolta a 2032-es évvel kapcsolatos terveit a miniszterelnök.

Az orosz–ukrán háborúról azt mondta, „a katonai blokkok közötti konfliktusból ki kell maradni”.

Beszélt a befagyasztott EU-s pénzekről is

A zárt ülésen Orbán az EU-s támogatásokkal kapcsolatban azt mondta:

12,5 milliárd euró várakozik, állítása szerint ez 2026 végéig elérhető.

Új egyezség kell az emberekkel?

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte „új egyezség kell az emberekkel”, amely a „gazdasági semlegesség” mögött teremhető meg – vélekedett.

„Az emberekben van bizonytalanság a jövővel kapcsolatban, kell egy cselekvési terv, a »békeköltségvetés« megvan a fiókban”

– mondta a miniszterelnök, közölve, hogy 2025-ben szerinte képesnek kell lenni a 3,5 százalékos gazdasági növekedésre.

„Ehhez nagyarányú béremelés kell, folytatódik a pedagógus-béremelés is. Ezentúl meg kell kétszerezni a gyerekek után járó családi adókedvezményt”

– szédítette vak híveit Orbán.

Orbán úgy tudja, aki nem véres, az nem harcol

A miniszterelnök szerint Matolcsy György jegybankelnök mandátumának jövő tavaszi, márciusi lejárta után összehangolt gazdaságirányításra és programra van szükség.

Kapcsolódó: Most van balhé: Matolcsy ráöntötte a trágyás vödröt Orbán fejére

A „politikáról való beszédről” a miniszterelnök azt mondta: szerinte a szakértők korszaka a politikában lejárt. Véleménye szerint „a politikus harcos” – mondta. Hozzáfűzte, ő úgy érzi, hogy

„aki nem véres, az nem harcolt”.

Ám mégis azt mondta, hogy ezzel együtt meg kell nyerni a szakpolitikai, az egészségügyi és az oktatási vitákat is. Megjegyezzük, ezek „megnyerésétől” meglehetősen távol vannak.

Úgy tudni, Orbán a miniszterek közül határozottan megdicsérte Szijjártó Pétert, aki szerinte „sokat dolgozik, de 15 másodperces videóban is meggyőző tud lenni online és a közösségi térben”.

(atv.hu nyomán)