Vigyáznia kell magára.

Mint ismert, a héten tudatta Katalin hercegné a nagyvilággal, hogy véget értek a rákkezelései és hivatalosan is gyógyultnak nyilvánították. Elkészített videóüzenetében a hercegné így fogalmazott:

„A célom most az, hogy mindent megtegyek azért, hogy rákmentes maradjak. Bár a kemoterápia véget ért, a gyógyulásom útja még hosszú, és napról napra kell haladnom.”

Dr. Raj Arora háziorvos most elárulta, hogyan segítheti Katalin hercegné a gyógyulását, és hogyan maradhat rákmentes – írja a Life.hu.

Ezeket kell betartania a hercegnének

„Bármilyen kemoterápia után hosszabb fizikai és érzelmi felépülési időszakra van szükség, ezért a walesi hercegnénél is fokozatos gyógyulás várható” – kezdi dr. Raj Arora – számolt be róla a Life.hu.

„Ez nem történik meg egyik napról a másikra. Ez időt vesz igénybe, és Katalin is utalt erre a nyilatkozatában, tehát tisztában van a várható felépülési folyamattal. Ebben az időszakban számos dolgot tehet annak érdekében, hogy rákmentes maradjon, és vannak olyan életmódbeli változtatások, amelyek segíthetnek ebben” – magyarázta az orvos.

Egészséges étrend

Dr. Arora szerint a megfelelő étrend elengedhetetlen a gyógyulásban. „Katalin hercegnének egészséges, kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, amely tele van antioxidánsokkal, sok gyümölccsel, zöldséggel, sovány fehérjékkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és hüvelyesekkel.” Hozzáteszi, hogy a feldolgozott élelmiszerek, vörös húsok, cukros italok és magas zsírtartalmú ételek fogyasztását csökkenteni kell.

Kapcsolódó: Harry herceg besokkalt: Segítséget kért régi barátaitól, hogy visszatérhessen egykori családjához

Aktív életmód

Katalin hercegné közismerten szeret mozogni, amire szükséges is lesz a felépülése alatt.

„A gyógyuló betegeknek fokozatosan kell bevezetniük a testmozgást az életükbe, és fontos, hogy fizikailag aktívak maradjanak, rendszeres testmozgást végezve. Az olyan tevékenységek, mint a séta, kocogás vagy úszás mérsékelt intenzitással emelik meg a pulzusszámot” – mondja dr. Arora.

Hetente 100–150 perc testmozgás lenne ideális, bár ez a felépülés időszakában nem mindig megvalósítható, ezért fokozatosan, kisebb lépésekkel indítva kell növelni az intenzitást.

Védekezés a napsugarak ellen

„Fontos a napsugárzás kockázati tényezőinek csökkentése, ezért Katalin hercegnének ügyelnie kell arra, hogy mindig használjon naptejet és védőruházatot”

– tudatta az orvos.

Toxinok elkerülése

„A dohányzás kerülése és az alkoholfogyasztás mérséklése kulcsfontosságú a gyógyulásban –

Mindkettő komoly kockázati tényezője a különböző ráktípusoknak. Ezenkívül fontos az egyéb környezeti toxinok, például az azbeszt és a szennyező anyagok elkerülése is.”

-folytatta az orvos.

Stresszmentesség

Bár Katalin hercegné háromgyermekes anya és a királyi család magas rangú tagja, így bizonyos mértékű stressz elkerülhetetlen, dr. Arora arra is kitért, hogy a tartós stressz növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

„A stressz csökkentése segít a rákmentesség megőrzésében. Ennek módja egyénenként eltérő, de általában a relaxációs technikák, mint a mindfulness vagy a család és barátok támogatása sokat segíthetnek. Mások számára a meditáció, a jóga, a testmozgás is hatékony lehet” – teszi hozzá.

Kapcsolódó: Kiszivárgott Katalin hercegné rákbetegségéről szóló levele: Nagyon sajnálja

Mint ismert, Katalin hercegné a természetben keresett megnyugvást a kezelése alatt, és reméljük, hogy a szabadban töltött idő továbbra is jótékony hatással lesz rá.

Rendszeres szűrővizsgálatok

„A rendszeres orvosi ellenőrzések és szűrővizsgálatok fontosak, mivel a korai felismerés kulcsfontosságú a rák megelőzésében”

– emeli ki dr. Arora.

„Tudjuk, hogy ha a rákot korai stádiumban felismerik, akkor kezelhető a legjobban.”

Megfelelő alvás

A walesi hercegnő korábban elárulta, hogy alvásproblémákkal küzdött, azonban a megfelelő pihenés nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz.

„Napi hét-kilenc óra pihentető alvásra van szükség ahhoz, hogy egészségesek maradjunk” – mondja Dr. Arora.

„Az alváshigiénia fontos, ezért Katalin hercegnének el kell tennie a kék fényt kibocsátó eszközöket, és megfelelően fel kell készülnie az esti pihenésre, hogy a szervezete regenerálódni tudjon.”

-zárta gondolatai Dr. Arora.

Forrás: magyarhirlap.hu