A vajpuha krumplis pogácsát valószínűleg mindenki ismeri, és sokan tudják azt is, hogy mennyire nehéz abbahagyni evését, szinte kapkodjuk őket befelé. Ezért ajánlatos egy jó nagy adagot csinálni. Alapvető hozzávalókból készülő, ízletes recept, amely sokáig eláll.

Mentsd el a receptet: Pillekönnyű krumplis pogácsa

Kapcsolódó: Alig lehet letenni: Könnyed, vajpuha, almás joghurtos fánk

Íme, a krumplis pogácsa receptje:

Hozzávalók

30dkg burgonya
1dkg só
2mk cukor
3ek tej
2dkg élesztő
50dkg liszt
12dkg zsír vagy vaj
2db tojás
pirospaprika

Kapcsolódó: Bogyós gyümölcsös sajttorta: Nem lehet rontani és máris kész a mennyei sütemény

Elkészítés

A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd áttörjük.
A pillekönnyű burgonyás pogácsa elkészítéséhez a cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet a zsírral vagy vajjal és az áttört burgonyával összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt. Megsózzuk, és jól összedolgozzuk.

Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként egyszer meghajtogatjuk: lisztezett felületen kinyújtjuk 1 cm vastagra, a két szélét középre hajtjuk, majd félbehajtjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.

A negyedik hajtogatás után 3 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk mindet, és letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.A megkelt krumplis pogácsák tetejét megkenjük a pirospaprikával elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Forrás: mindmegette.hu