A háztartási keksz receptje egyszerű és nagyszerű!
A Nyugati Fény információi szerint megszűnik a Győri Háztartási Keksz gyártása. A Győri Keksz Kft.-t 2019-ben vásárolta fel a Mondelez, ám öt évvel később már arra hivatkozva szüntetik be az előállítást, hogy „folyamatosan és tendenciózusan” csökkent a termék iránti kereslet.
Szerencsére a sokak kedvencévé vált háztartási kekszet könnyedén elkészíthetjük otthon is!
Hozzávalók
- 250 gramm finomliszt
- 100 gramm vaj, vagy margarin
- 100 gramm porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 1-2 evőkanál tej (ízlés szerint)
- egy csipet só
Elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. A puha vajat, vagy margarint keverd fel habosra a porcukorral, majd add hozzá a tojást és a vaníliás cukrot. Fokozatosan dolgozd bele a lisztes keveréket.
- Gyúrd addig a tésztát, amíg sima nem lesz. Ha túlságosan morzsolódna a tészta, akkor lesz szükséged az 1-2 evőkanál tejre – ezt keverd bele.
- 3-4 milliméter vékonyságúra kell nyújtani a tésztát! Ha ezzel megvagy, egy pohárral, vagy más formával vágd ki belőle a kekszformákat.
- Helyezd a kiformázott kekszeket az előkészített tepsire. Mehet is be a 180 fokos sütőbe, ahol 10-12 percig, aranybarnára kell sütni.
- Ha kivetted a sütőből, hagyd minimum 5 percig hűlni, majd helyezd a kekszeket egy rácsra. Miután teljesen kihűlt, már fogyasztható is.
Jó étvágyat hozzá!
Azt javasoljuk, hogy ami marad, azt egy légmentesen záródó dobozban tárold.