Megint padlón a forintárfolyam.

Hiába jelentett az eddiginél valamivel kedvezőbb, 3,4 százalékos inflációs adatot augusztusra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mégis elképesztő gyengülésben van a forint napok óta. Már megközelítette a 400 forint/eurós szintet is, ami hónapok óta nem fordult elő.

Hétfőtől indult a rémálom, Orbán is a forintárfolyam esésének okai közt van

A gyengülés már hétfőn jelentős volt, a forint kilógott a régiós devizák közül, így sejthető, hogy elsősorban magyarországi okai vannak a drasztikus gyengülésnek. A hétfői forinteséssel ugyanis újra közelebb került az árfolyam a háromszög felső szárához, ez most 398,5 körül van.

„Ez az első fontos szint, amelyre figyelni kell, mert ha felfelé kitörne a háromszögből az árfolyam, akkor komolyabb mozgás is jöhet felfelé. Ezt fékezhetné, állíthatná meg a kerek 400-as szint, illetve afelett a 402,5-ös ellenállási zóna. Utóbbi rendkívül erős technikai szintnek számít”

írta a portfolio.hu.

A kötcsei piknik kapcsán tett több olyan kijelentést Orbán Viktor, amelyek fontos üzenetet rejtettek a befektetők számára és nagyban hozzájárulhattak a forint drámai gyengüléséhez.

Kapcsolódó: Kiszivárgott minden: Ezt mondta Orbán a sajátjainak Kötcsén

Miket mondott a miniszterelnök?

  • Kiderült, hogy a miniszterelnök egyelőre nem számol további EU-pénzek felszabadulásával. Ezt a befektetők, valamint a hitelminősítők kedvezőtlen fejleménynek tekintik. Eszerint a még közel 10 milliárd eurónyi kohéziós pénz és a 10,4 milliárd eurós teljes helyreállítási program bent ragadhat az EU-nál vagy végleg el is veszhet.
  • Nyomást helyezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetésére, hogy tovább csökkentse a kamatot, ezzel javítva a 2025-ös gazdasági teljesítményt. Ez is gyengíti a forint mögötti hátteret.
  • A miniszterelnök 2025-re 3-5%-os GDP-növekedést akar, megfogalmazása szerint ez az alapja mindennek. Ez a 2026-os választások előtt erőltetett béremeléseket és költségvetési lazítást jelenthet. Azt is sugallta Orbán Viktor, hogy Nagy Márton lehet majd az összevont nemzetgazdasági és pénzügyminiszteri tárca csúcsminisztere, Varga Mihály pedig válthatja a jegybank élén Matolcsy Györgyöt.

Hogyan értelmezik ezt a befektetők?

Ebből azt a következtetést vonhatják le, hogy 2026-ig a további EU-pénzek kiszabadítása kérdéses. Ráadásul gyors bérkiáramlás és költségvetési lazítás jöhet ahhoz képest, amit a kormány kommunikál. Így lazább lehet a monetáris politika és csökkenő reálkamatra számíthatnak emiatt.

„Mindez rontja a forinteszközök piaci megítélését, és ezzel függhet leginkább össze a régióból kilógó tegnapi forintesés, illetve az állampapírpiacokon a hozamemelkedés”

– írta a portál.