Felháborító.

Nyugták jelentősége

A legtöbb vásárló nem őrzi meg egy évre visszamenőleg a vásárlási nyugtáit, pedig hasznos lehetne a költségek változásának nyomon követésében, nem mintha változtatnának a lényegen. Azt vennénk észre, hogy mennyivel többet kell spórolnunk ahhoz, hogy ugyanott tartsunk. S mekkora hatással van a pénztárcánkra az infláció.

Ez a féktelen áremelkedés, amely már a pofátlanság szintjéig jutott, mialatt a kormány az arcunkba röhög, rendkívül megnehezíti a mindennapokat. Az alapvető kiadások, mint étkezés, rezsi befizetése is nehézkessé vált már egy középosztálybelinek is.

Egy kérdés van csak: Meddig tűrjük még?

Egy évvel ezelőtti vásárlás:

Az író saját tapasztalatából kiindulva úgy döntött, hogy összehasonlítja egy évvel korábbi bevásárlását a jelenlegi árakkal. A Lidl applikációjában sikerült elmentenie egy 2021. augusztusi nyugtáját, és elhatározta, hogy ugyanazokat a termékeket vásárolja meg most, ha elérhetőek. A kosárban összesen 15 termék szerepelt, köztük alapélelmiszerek, akciós árucikkek, három hatósági áras termék, illetve egy nem élelmiszer jellegű termék.

Az árak jelentős növekedése

Az eredmény döbbenetes: a mostani vásárlás végösszege 10 699 forint lett, míg tavaly ugyanazokat a termékeket 7287 forintért vásárolta meg. Ez azt jelenti, hogy a főként élelmiszerekből álló kosara több mint 46%-kal drágult egy év alatt. Az infláció érezhetően megnövelte a mindennapi bevásárlás költségeit, és rávilágít arra, hogy milyen hasznos lehet a nyugták digitális nyilvántartása a pénzügyi tudatosság növelésében.

Forrás: minden-egyben.com