Érdekes kifogással álltak elő.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábban elutasította az LMP kérdését, amely így hangzott:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja, a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?”

A Kúria felülvizsgálta az elutasítást és a napokban helybenhagyta az NVB döntését. Egyetértettek az indoklással, miszerint

a kérdés nem volt egyértelműen megfogalmazva.

Abba kötöttek bele, hogy mit ért a köznyelv „akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény” alatt.

A jelek szerint ebben a formában nem dönthet a lakosság a Magyarországra érkező akkumulátorgyárak létesítéséről. Márpedig a beruházások körül nem csitulnak a botrányok: Fóton a nyáron hatalmas felháborodást okozott a kormány beruházása.

Továbbá nemrég bejelentették, hogy szupergyorsan tölthető akkumulátorokat is fognak gyártani a CATL debreceni üzemében – mindezt annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban zengett a média a helyiek tiltakozásától.

Ezzel párhuzamosan a szlovén Andrada-csoport is bejelentkezett, mégpedig Alsózsolcára, ahol szinte azonnal szembesültek a lakosság nemtetszésével. A cég mellesleg a világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építi meg a településen.

(via mfor.hu)

Kapcsolódó cikkek:

Az Alkotmánybíróság kimondta: Nem lesz népszavazás a győri akkumulátorgyár-beruházás kapcsán

Őrületes bejelentései vannak Szijjártónak: A debreceniek ihatják meg mindennek a levét (+videó)