Navracsics átveszi Gulyás hatásköreit.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter önálló minisztériumot kap, amelyről egy általa és egy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által jegyzett törvényjavaslat határoz. Az új tárca Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium néven jön létre 2024. január elsejétől, a Miniszterelnökségből történő kiválással.

Már szeptember végén felröppentek a hírek arra vonatkozóan, hogy kormányátalakítás várható és a jelenleg a területfejlesztésért és az uniós forrásokért felelős Navracsics Tiborhoz kerülne a Miniszterelnökségről a közigazgatási portfólió, Gulyás Gergely tárcája pedig

kizárólag politikai feladatokat látna el a jövőben.

A döntést azzal indokolták, hogy mérsékelni kívánják az „urbanizáció kedvezőtlen hatásait”, erősíteni akarják a vidéki területek népességmegtartó képességét, valamint a „harmonikus területi fejlődést”.

„A korszakos kihívásoknak való megfelelés szükségessé teszi, hogy a területfejlesztés színterén önálló minisztérium jöjjön létre, amely az aktuális szakmai- és nemzetpolitikai céloknak a korábbiaknál hatékonyabb módon megfelelve vállal részt a kormányzati feladat-megosztási struktúrában”

– áll a javaslatban.

Hozzátették: a törvényjavaslat elfogadásával létrejön a Nemzeti Fejlesztési Központ, amely 2024. január 1-től látja el a törvényjavaslatban meghatározott feladatait.

Mindeközben Navracsics Tibor a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy még egy szerb-magyar autópályáról is „szó lehet”. A portálnak a miniszter arról is beszélt, hogy

„részben már érkeznek az uniós pénzek” (?),

és azt is mondta, ő nagyon bízik abban, hogy „minden akadályt el tudnak hárítani az év végéig, és onnan már csak az Európai Bizottságon múlik a források érkezése”.

(népszava.hu nyomán)