Fájóan őszinte volt.

Ötvenéves lett a Magyar Külügyi Intézet (MKI) – ha nem hallottál még róla, ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül. Az intézet honlapján ez – a helyesírási hibákkal tűzdelt leírás – olvasható: „Állami tulajdonú gazdasági társaságként az MKI Magyarország Miniszterelnökének tágabb munkakörnyezetébe tartozik, tulajdonosi joggyakorlói feladatait és jogköreit a Miniszterelnök Politikai Igazgatója látja el.” Ez talán ad némi információt.

A születésnapot a Vigadó Dísztermében ünnepelték, ahol a Harvardon végzett, amerikai származású elnök, Gladden J. Pappin nyitotta meg a rendezvényt, ahol ma Orbán Viktor és Szijjártó Péter is beszédet mond.

Moszkvától a Nyugaton át Moszkváig vezetett az intézet útja, igaz, a szervezetet 2024 áprilisától felügyelő Orbán Balázs ezt egy kissé másképp látja. Szerinte a fél évszázaddal ezelőtti moszkvai nyomás után, a rendszerváltást követően sikerült megtanulni

„mi nyugaton a módi”

– efelől azért joggal lehetnek kétségeink. A „nyugati módi” után az MKI 2020 után úgy érezte, szeretne „valami saját dologgal előállni„. (Talán mégsem megy a mintakövetés?) Bár nem brüsszelezett, a különutas magyar politikát az „önálló értékeink mentén kialakított” politikával magyarázta.

Orbán ügyesen kerülte a Magyarország és az Európai Unió, illetve a hazánk és a NATO közti konfliktusok említését. Ehelyett arról beszélt, hogy

mintakövetőből mintaadóvá kell válnunk, ahogy a gyűjtögetők vadásszá váltak.

A hasonlat ugyan sántít, hiszen a vadászok gyűjtögettek is, de ugorjunk. Abban mindenesetre egyetérthetünk vele, hogy a külpolitikai elemzés sosem lehet értéksemleges, kérdés, hogy az Orbán-kormány értékeit a magunkénak tudjuk-e tekinteni. A korábbi, megingathatatlannak vélt álláspontokat felülvizsgálva egyfajta elbizonytalanodás az, amely Orbán szerint paradigmaváltáshoz vezet. Ezt az Oroszlánkirályból vett jelenettel érzékeltette, ahol Szimba a tó vizében nézi magát.

Az Oroszlánkirály után a nemrég elhunyt Henry Kissinger életét és munkásságát is méltatta a miniszterelnök politikai igazgatója.

https://nyugatifeny.hu/2023/11/30/meghalt-henry-kissinger-volt-amerikai-kulugyminiszter

A legendás amerikai politikus élete végéig meghatározó alakja tudott maradni a világpolitikának. „Általában neki lett igaza” – jelentette ki Orbán, remélve, hogy az MKI-ban megjelennek a „feltörekvő magyar Kissingerek, akik megmutajták, mi a dolgok értelme, ha magyarul nézünk rájuk.”

Orbán ezek szerint mer nagyot álmodni, bár talán hasznosabb lenne, ha néha sikerülne a külpolitikai kérdések tekintetében is két lábbal a földön állnunk.

(Telex / Nyugati Fény)