Nehéz éjszakája lehetett.

Az állami tulajdonú (!) Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a kormány novemberre már (!) 8 százalék alá, 7,9 százalékra szorította vissza az áremelkedés mértékét. Nagy Márton az adatok alapján pénteki közleményében kijelentette: az infláció csökkentése „jó ütemben halad”, ami lényeges segítséget jelent a családok és a gazdaság számára egyaránt.

Az MTI közlése szerint a gazdaságfejlesztési miniszter megállapította: a kormány két hónappal korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt. A kormány „itt azonban nem állt meg” (!), így az infláció mértéke novemberben még tovább csökkent, az adatok még kedvezőbb képet mutatnak – fejtegette.

Az infláció éves mértéke novemberben tehát újabb 2 százalékponttal csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a januári csúcspontjához képest már harmadára esett vissza az áremelkedés mértéke – tudatta.

Hozzátette: megállapítható, hogy novemberben az élelmiszerek inflációját is egy számjegyűre szorította vissza a kormány, az éves árváltozás 7,1 százalékot tett ki. „Pozitív előrelépést jelent az is”, hogy októberhez képest 3,6 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára – vélekedett. Azt azonban nem árt megjegyezni, hogy januártól brutálisan, 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára a jövedékiadó-emelés miatt.

„A kormány célzott intézkedései tehát hatékonyak”

– állította, hozzátéve: az online árfigyelő és a kötelező akciózás is bizonyított, „érdemben járultak hozzá” (?) az infláció csökkentéséhez. Az áremelkedés további leszorítása érdekében ezért a kormány arról döntött, hogy

2024. július elsejéig meghosszabbítja a kötelező akciózást.

Ismertette: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az árfigyelőben szereplő termékkörök növelésére tett javaslatot. A megfigyelt termékek száma 62-ről 80-ra emelkedhet, így az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint a marha- és a kacsahús szerepelni fog az árfigyelőben.

A miniszter biztatónak találja, hogy az infláció csökkenésén túlmutatóan a gazdasági növekedés helyreállítását tekintve is „egyre kedvezőbb környezet rajzolódik ki, az alapvető mutatók és tényezők folyamatos javulása látható” (?).

Kijelentette: a harmadik negyedévben már újra növekedésnek indult a gazdaság (?) és

„európai szinten is az egyik legnagyobb mértékben bővült” (?).

Elmondta: meglátása szerint szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat is, azaz „újra növekedési pályára állt a fizetések vásárlóereje” – ezen állítását azonban semmivel nem támasztotta alá. A kormány támogatja és segíti a bérek dinamikus emelkedésének fenntartását annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal emelkedve visszatérhessenek a korábbi növekedési pályájukra – mesélte a miniszter.

A bérek és a fizetések vásárlóerejének folyamatos növekedése megnyitja az utat a fogyasztás bővülése, ezen keresztül pedig a beruházások növekedése és a gazdasági növekedés helyreállítása előtt – magyarázta.

Megerősítette: a kormány célja, hogy az infláció leszorítását követően jövőre újra dinamikusan, 3-4 százalékkal növekedjen a magyar gazdaság. Úgy ítélte meg, hogy a növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg már csak egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely súlyos károkat okoz a gazdaságban, visszaveti a versenyképességet és a teljesítményt is.

Megjegyezzük: pénteken beszámoltunk róla, hogy már az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) is gyanút fogott a KSH magyarországi inflációs számításaival kapcsolatban. A Reuters arról írt, hogy az EU hivatala tárgyalásokat kezdeményez a KSH-val azzal kapcsolatban, hogy a hivatal éléről minden előzmény nélkül menesztették azt a főosztályvezetőt, aki 27 éven keresztül számította az inflációt Magyarországon.

Helyére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi beosztottját, Tréfás Andrást nevezték ki,

így pedig nem meglepő, hogy Orbán Viktorék néhány nap leforgása alatt elérték a „bűvös” egy számjegyű inflációt, amely még így is toronymagasan a legmagasabb pénzromlási mutatót jelenti egész Európában.