Kifakadtak a saját hívei Balog Zoltán püspökre – „undorodom ettől az embertől”

Kommentháború alakult ki a tisztségét megtartó püspök videója alatt.

Kifakadtak a saját hívei Balog Zoltán püspökre – „undorodom ettől az embertől”

Balog Zoltán református püspök nyilatkozatának videója alatt heves viták bontakoztak ki az online közösségi térben. A püspök elismerte, hogy hibát követett el, amikor kegyelmet javasolt K. Endre számára az államfőnél, de nem tervezi lemondását, mivel nem ő döntött a kegyelem ügyében.

Saját egyházában és református közösségében is sokan felháborodtak azon, hogy Balog Zoltán püspök nem mondott le pozíciójáról a kegyelembotrány miatt. Elismerte, hogy támogatta K. Endre kegyelmét, aki a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, és ped0fil bűncselekmények miatt ítélték börtönre. Bár K. Endre végül államfői kegyelemben részesült, Balog Zoltán nem távozott tisztségéből.

Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is belebukott az ügybe, de Balog Zoltán akkor még nem került reflektorfénybe. A püspök egy keddi videóüzenetben közölte, hogy az egyházi vezetés továbbra is bizalmat szavazott neki, így marad a posztján. Bár bocsánatot kért hibáiért, nem tervezi távozását.

Balog a videóban erőteljesen hárította a felelősséget az ügyben Novák Katalinra, illetve az egyház elleni támadásként próbálta beállítani a botrányt. Azt mondta például: “Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez.”

A református egyház Youtube-csatornájára feltöltött videó alatt 18 óra alatt már körülbelül 1500 komment gyűlt össze, amelynek nagyobb része negatív hangvételű, többen szégyenteljesnek nevezték tettét az egyházra, és a püspökre nézve. A hozzászólások között csak elvétve volt olyan, amelyben Balog mellé álltak volna, de volt ilyen is, például: “Isten Áldása kisérje továbbra is szolgálatát. Ámen!”

„Írtam a pápának, hogy még életedben avassanak szenté”

– írta egy másik hozzászóló, ami lehet irónia is. Több olyan reakció is érkezett, amely nem elégedett a helyzettel, de nem is teljesen elítélő. Például: “A kérdések láncolatából egy láncszem meg lett válaszolva, de még több 100 kérdés válaszra vár. Ugyanakkor ez a nyilatkozat újabb kérdéseket vet fel.”

Voltak, akik indulatmentesen kritizálták Balogot, például így: “Vannak dolgok, amiket bocsánatkéréssel nem lehet elintézni. Novák Katalin sem tudta, mennie kellett.” De az egyértelműen és élesen elítélő hangnemű kommentekből volt nagyon sok. Ezekből mutatunk néhányat:

“Betonkemény bőrpofával vállalja, és hárítja is.”

“Nagy szégyen ez az egész a keresztények, reformátusok számára.”

“Kedves Balog Zoltán! Nem az “egyházadat ért támadásról” van szó! A te felelősséged a téma.”

“Reformátusként undorítónak tartom ezt a nyilatkozatot, és azt is, hogy miután a püspök úr machinációiba belebukott a köztársasági elnök asszony és Varga Judit, ő még mindig kapaszkodik a székébe és hárítja a felelősséget. A Református Egyház vezetőségének a szégyene, hogy ehhez asszisztálnak.”

“A Sátánnak sok arca van. Nem azt mondom, hogy Balog a Sátán. De azt állítom, hogy a Sátán szól belőle. Így lesz érthető a jelleme.”

“Reformátusként és jobboldaliként mondom, hogy undorodom ettől az embertől. Az egész egyházra nézve szégyen, hogy nem eresztették szélnek ezt a gazembert. Ez nem református, ez egy gyáva, hitvány köpönyegforgató NERformátus.”

“Nézd már, Pinokkió”

“Isten előbb ítél, mint gondolnád.”

Mindenesetre elképesztően szomorú, és szégyenteljes, hogy az egyház és a kormány bármilyen módon cinkossá válik egy ped0filügyben, ami ha nem derül ki, akkor még a frontvonalban lévő szereplők sem vállalnak felelősséget, amiről tudvalevő, hogy csak a jéghegy csúcsa.

Forrás: hvg.hu