Jó étvágyat hozzá!
A baklava egy kiadós, diós-szirupos süteményféle, amely számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható.
Számunkra pedig onnan lehet ismerős, hogy a hazánkban megtalálható, számos török döner éttermek elhagyhatatlan kelléke. A törökök más, arab, görög, örmény, bolgár és szerb országokkal karöltve, hagyományos édességeik között tartják számon.
A baklavában az a jó, hogy bár tömény, éppen emiatt egy szelet is elég belőle az édességre vágyóknak.
Most megmutatjuk, hogyan tudod otthon elkészíteni a hagyományos török baklavát:
HOZZÁVALÓK
22.5dkg dióbél + a tetejére
22.5dkg hántolt mandula + a tetejére
2tk őrölt fahéj
1csip só
3ek barna cukor
20dkg vaj
18db réteslap
A sziruphoz:
25dkg kristálycukor
10dkg méz
2ek citromlé
3dl víz
ELKÉSZÍTÉS
A töltelékhez keverjük össze a durvára darált diót és mandulát, a fahéjat, a sót és a cukrot. A vajat pedig olvasszuk folyósra.
A réteslapokat vágjuk a tepsi méretére, majd kezdjük meg a rétegezést. A tepsi alját kenjük ki olvasztott vajjal, majd béleljük ki egy réteslappal, amit szintén kenjünk le vajjal. Ezt ismételjük meg még további 5 réteslappal.
Szórjuk meg egyenletesen a legfelső réteslapot a diós-mandulás töltelék felével, majd jöhet ismét 6 réteslap, mindegyik egyesével vajjal megkenve. Ezután megint szórjuk meg a legfelső lapot a maradék töltelékkel, végül ismét rétegezzünk 6 réteslapot a korábbi módon.
Végül kenjük meg az összeállított baklavát olvasztott vajjal, és még így, sütés előtt szeleteljük fel a tepsiben.
Toljuk be a 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40-45 perc alatt készre.
Közben főzzünk sűrű szirupot a mézből, cukorból, vízből és citromléből. A sütőből kivett baklavát locsoljuk meg vele.
Díszítsük darált dióval, mandulával ízlésünknek megfelelően. Fogyasztás előtt pihentessük 6-8 órát, hogy jól összeérhessenek az ízek.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: mindmegette.hu
Kiemelt kép: mindmegette.hu