A szilvalekvár hagyományos finomság, és mivel a szilva önmagában is elég édes, cukrot sem kell adni hozzá, így egészségesebb választás lehet.

A lekvár elkészítése nagyon egyszerű, és csak egyetlen hozzávalót igényel: érett szilvát. Majd egy sűrű, sötét masszát kapunk, amit fogyaszthatunk számos módon: kenyérre kenve, palacsinta töltelékeként, de süteményekhez is hozzáadhatjuk.

Kapcsolódó: Falatnyi boldogság: Kelesztés nélkül, azonnal süthető diós és lekváros kifli

A lekvár elkészítéséhez csak jól megérett szilvára van szükség, semmi másra. Fontos, hogy a lehető legédesebb és legérettebb szilvát válasszuk, mert ez adja meg a lekvár természetes édességét. Nincs szükség cukorra, tartósítószerekre vagy egyéb összetevőkre, a szilva önmagában is elvégzi a varázslatot.

Kapcsolódó: Az igazi tanyasi tyúkhúsleves, ahogy már 100 éve is főzték: Itt a recept

A szilva mennyisége attól függően változhat, hogy mennyi lekvárt szeretnénk készíteni, de ajánlott legalább 5 kg gyümölccsel számolni, hogy nagyobb mennyiségű lekvár készüljön.

Elkészítés

Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, hogy eltávolítsuk róluk a szennyeződéseket, majd mérettől is függően vágjuk félbe vagy negyedekbe a szilvákat, és távolítsuk el a magokat. Nem szükséges meghámozni a gyümölcsöt, mivel a héja pektint tartalmaz, egy természetes rostot, amely segít besűríteni a lekvárt.

Tegyük a szilvát egy nagy fazékba – lehetőleg dupla aljú edényt válasszunk, mert így nem fog leragadni és leégni a lekvár – és gyakori kevergetés mellett kezdjük el főzni a gyümölcsöt. Eleinte a szilvából sok víz távozik, de ahogy forraljuk, ez a víz elpárolog, és a keverék sűrűsödni kezd. Fontos, hogy ebben a szakaszban türelmesek legyünk, mivel több órába is beletelhet, amíg a lekvár eléri a kívánt állagot.

Amikor a massza elkezd besűrűsödni, folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. A lekvár sűrűségét ellenőrizhetjük úgy, hogy egy kanálnyit kiteszünk egy tányérra, és hagyjuk kihűlni. Ha már nem folyik, akkor készen van.

A lekvárt öntsük még forrón sterilizált befőttesüvegekbe (ezeket kifőzhetjük vízben, de akár sütőbe is tehetjük őket), de ne töltsük egészen tele az üvegeket. Tegyük rá a fedőt, majd fordítsuk fejjel lefelé a befőttes üvegeket, hogy vákuumot képezzünk.

A szilvalekvárt tároljuk sötét, hűvös helyen – kamrában akár több évig is eláll.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: twice.hu