A citromos-kekszes kocka egy leheletvékony desszert, könnyed, friss, gyümölcsös jellege miatt tökéletes harapnivalóként szolgálhat a tavaszi melegben, de a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

Íme, a citromos-kekszes kocka receptje:

HOZZÁVALÓK

Az aljához:
20dkg vajas keksz ledarálva
7.5dkg olvasztott vaj
1csip só

A krémhez:
3db citrom reszelt héja
3db citrom facsart leve
16dkg kristálycukor
4db tojás
1db tojássárgája
1csip só
15dkg tejszín
1csok tárkony
1ek keményítő

ELKÉSZÍTÉS

A vajas darált kekszet összeforgatjuk egy tálban az olvasztott vajjal és egy csipet sóval. Kibélelünk egy kisebb méretű tepsit – kb. 30×20 cm-s – sütőpapírral és egyenletesen belenyomkodjuk a morzsás keverétek, majd betesszük a hűtőbe pihenni.

Közben a krémhez egy nagyobb, magas falú edénybe vizet engedünk és feltesszük melegedni. Egy fém keverőtálban, aminek az alja illeszkedik az edényhez, kikeverjük kézi habverővel a citromlevet, a cukrot, a tojást, a sót, a tejszínt és a keményítőt.

Amikor gyöngyözik a víz, rátesszük a krémes tálat, beleaprítjuk a tárkonyt és folyamatos keverés közben, vízgőz fölött puding sűrűségűre főzzük. Ha érezzük, hogy kezd besűrűsödni, levesszük a melegről és egy szitán keresztül átöntjük egy műanyag tálba. Kivesszük a hűtőből a megdermedt kekszes alapot, majd a kihűlt krémet ráöntjük és szépen elosztjuk rajta.

120 fokora előmelegített sütőben lassan, türelemmel sütjük meg a sütit, hogy ne ugorjon össze a krémbe kevert tojás. Kb. 20-25 percig hőkezeljük, de közben folyamatosan figyeljük. Ha megmozgatva a tepsit kocsonyás állagúnak tűnik a krém, lekapcsoljuk a sütőt és hagyjuk benne kihűlni a süteményt.
Pár óra múlva leszélezzük, meleg vizes késsel felszeleteljük.

Itt pedig megtekintheted a videót a sütés folyamatáról:

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: mindmegette.hu

Kiemelt kép: mindmegette.hu