Egykor rendkívül népszerű volt.

A hagyomány ételeink közül elég sok kihalófélben van. Ahogy a világ, úgy a gasztronómia is változik, és egyes receptek háttérbe szorulnak, míg mások előtérbe kerülnek.

Kapcsolódó: Házi zserbógolyó: így tudsz gyorsan finom és minőségi süteményt készíteni húsvétra

Azonban van néhány olyan ősi magyar fogás, amelyet érdemes lenne ismét divatba hozni. Az úgynevezett sárga túrót ma már Magyarországon egyre ritkábban készítik, viszont Kárpátalján és Erdélyben hagyományosan húsvétkor eszik ezt a különlegességet.

Kapcsolódó: Így készül a legfinomabb sajt,- és sonkatekercs húsvétra

Most megmutatjuk, hogy kell elkészíteni ezt a finomságot, hogy ne merüljön feledésbe:

Hozzávalók:
0,5 liter tej
5 tojás, 1 dl tejhez 1 tojás megy
2 evőkanál cukor
csipet só
mazsola (opcionális)

Kapcsolódó: Húsvéti pogácsa: Rendkívül könnyen elkészíthető túrós-sajtos rudacskák

Elkészítés:
Egy edénybe töltsük bele a tejet, a cukrot, a sót, majd forraljuk össze, vigyázva, hogy a cukor ne égjen oda. A tojásokat egy tányérba verjük fel, nem kell nagyon összedolgozni őket, majd szép lassan keverjük bele a cukros tejbe.

Lassú tűz mellett addig kevergessük, míg túró állagú lesz, majd ezután óvatosan tegyük egy tiszta vászon ruhába, vagy vastag gézrétegbe, kössük össze, majd akasszuk ki, vagy tegyük egy szitába, hogy a fölösleges lé kicsöpögjön belőle.

Kapcsolódó: Isteni réteges cappucchino szelet húsvétra

Ezt követően pár órára rakjuk a hűtőbe, míg megkeményedik, közvetlenül utána lehet szeletelni.

Jó étvágyat kívánunk hozzá és Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Forrás: Filantropikum.com