Katalin hercegné egyik képe elég megosztóra sikerült.

Katalin walesi hercegné az online „trolloktól” kapott számos kritikát, miután a brit Vogue közölt róla egy fotót.

Többen megjegyzést tettek külsejére

A „trollok” a kinézetét kritizálták, az öregedés jeleit tették szóvá neki. Azonban sokan a védelmére keltek, dicsérték, amiért a méltóságteljes öregedést választja, és szembeszálltak az “öregedés ellenes” hangokkal.

A képen Katalin hercegné fintorog fekete ünneplő ruhában és fekete kalapban.

Kapcsolódó: Rendkívüli: Katalin brit hercegné rákos

Sokan becsülik a hitelességét

Az egyik kommentelő ezt írta:

“40 évesen nem öreg. A stressz nyilvánvalóan meglátszik az arcán.”

Ezzel felhívta a figyelmet az életkor szubjektív természetére. Illetve, hogy a stressz milyen hatással van a külsőre. Ez a komment rámutatott a nőkkel szembeni társadalmi elvárásokra – különösen azoknál, akik a nyilvánosság előtt élnek –, hogy dacoljanak a természetes öregedéssel.

Kapcsolódó: Katalin hercegné bepipult: Eltilthatta Vilmos herceget állítólagos szeretőjétől

Másvalaki megjegyezte:

“Ha egy ilyen korú férfiról lenne szó, senki nem jegyezné meg, hogy milyen öregnek néz ki” – hangsúlyozva ezzel a nők és férfiak között lévő kettős mércét az öregedés terén.

Kapcsolódó: Erre nem számítottunk: Kamilla királyné nyilvánosan üzent Katalin hercegnének a megcsalással kapcsolatos pletykák miatt

Egy empatikus hozzászóló így érvelt:

“Valahányszor egy 40 év feletti nőről posztolnak fotót, mindenki azon csámcsog, hogy öreg és csúnya. Így néznek ki a nők ebben a korban nevetséges filterek nélkül. Ne fokozzátok tovább ezt a dolgot” – utalva ezzel a nyomásra, ami a nőkre nehezedik az irreális szépségideálok és a negatív kritikák miatt.

“Üdítő látni valakit, aki méltósággal öregszik. Ő természetes és nem csupa plasztik” – dicsérte Katalin külsejét valaki, amiért ellenállt a beavatkozásoknak. Katalin hercegné nem hajlandó engedni annak a társadalmi nyomásnak, ami sokakat a plasztikai műtétek felé terel.

A képen oldalra néz fekete ruhába és kalapban Katalin hercegné.

Kapcsolódó: Megszólalt Vilmos állítólagos szeretője: Rose Hanbury végre kitálalt az igazságról

“Szerintem remekül néz ki. A fotó egy szomorú eseményen készült róla”

– vette védelmébe a hercegnőt egy másik kommentelő. Felismerve, hogy egy elkapott pillanat nem feltétlenül mutatja a teljes valóságot.

A kritikák kemények voltak

A kritizálók azonban más szemszögből nézték a dolgot, leginkább felnagyították a tökéletlenségeket: “Meg kell mondanom, fáradtnak és nem túl boldognak látszik.”

Érkezett egy kíméletlen kérdés is: “Miért néz ki ennyire öregnek?”

Ez a megjegyzés a társadalmi elfogultságot tükrözi, ami megköveteli a nőktől, hogy dacoljanak a természetes öregedéssel és szégyelljék az öregedés jeleit.

“Idősebbnek látszik a koránál. Jó bőrápolási rutinra lenne szüksége”

– írta másvalaki, tükrözve a társadalom szakadatlan nyomását a tökéletes kinézet felé, és elvárva azt, hogy a nők szigorú szépségápolási kezeléseket végezzenek.

Az egyik legkeményebb kritika így szólt:

“Egyértelmű, hogy nagyon boldogtalan.”

Ez az egyetlen fotó alapján hozott ítélet felhívja a figyelmet arra a veszélyre, hogy egy ember életét egyetlen pillanat alapján értelmezzük és ítéljük meg.

Sokan védelmére keltek

Nem most fordul elő először, hogy a trollok a kinézete miatt bírálják Katalint. Korábban is érkeztek már megjegyzések az öregedésével és a külsejével kapcsolatban.

Ám a rajongói rögtön a védelmére keltek, és hangsúlyozták, hogy a természetes öregedés kellene hogy legyen a szépség mércéje.

A képen Katalin hercegné látható a válláig, lila blézerben.

Egyre inkább másként állunk az öregedéshez

A nyilvánosság reakciója a trollok kritikáira rámutat arra, hogy egyre szélesedik a társadalmi párbeszéd a szépségideálokról, az öregedésről és a közszereplőkhöz való hozzáállásról. Felhívja a figyelmet az irreális szépségideálok megkérdőjelezésére, és arra, hogy milyen fontos a természetes öregedést az élet velejárójaként elfogadnunk.

Hogy Katalin hercegné mellett ennyien kiállnak, azt tükrözi, hogy a szépségideálokkal kapcsolatos hozzáállás a társadalomban fokozatosan változik. Emlékeztet arra, hogy az embereket nem az életszerűtlen elvárások alapján kell értékelni, hanem dicsérni kell, ha a természetes öregedést választják.

Forrás: esatobbi.com