Kedvenc magyar ételünk.

A mátrai borzaska hagyományos magyar étel, amely a Mátra vidékéről származik. Hagyománya mélyen gyökeret vert a magyar kultúrában. A ropogósra sült hús és a szaftos zöldségek összhangja megnyilvánul minden falatban. Szerencsére az összetevőkhöz nem kell óriási költségekbe sem verni magunkat, könnyen elkészíthető, laktató étel.

Íme, a Mátrai borzaska recepte:

HOZZÁVALÓK
80dkg karaj
60dkg burgonya
2db tojás
4ek liszt

bors
2gerezd fokhagyma
33dkg tejföl
15dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítési idő: 40 perc
4 adag

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, tálba tesszük, ízesítjük sóval, borssal, 5-10 percig állni hagyjuk, majd kézzel jó alaposan kinyomkodjuk, és a keletkezett levet leöntjük.

A reszelt, kinyomkodott burgonyához hozzáadjuk a két feltört tojást és a lisztet, alaposan összekeverjük, sűrű, enyhén folyós masszát kell kapnunk. Egy magas falú edényben vagy serpenyőbe olajat hevítünk kb. 170-180 Celsius-fokra.
Míg az olaj hevül, a karajszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, ezután lisztbe forgatjuk, végül a burgonyás masszába mártjuk és rögtön a forró olajba helyezzük. Nagyjából 5-7 perc alatt pirosra sütjük, az elkészült húsokat papírtörlőre tesszük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.

Egy keverőtálkába tejfölt kanalazunk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, enyhén sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A hússzeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőtálba helyezzük, mindegyik húsra kanalazunk a fokhagymás tejfölből, tetejére sajtot szórunk, és a sütőbe helyezzük 5-8 percre, amíg a sajt megpirul.
Az elkészült borzaskát melegen tálaljuk, rizibizivel, vagy salátával fogyasztjuk.

Tipp: A tejfölbe csempészhetsz némi zöldfűszert, az még jobbá teheti a kész ételt, a hús pácolásával pedig egészen különleges ízeket nyerhetsz.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás:mindmegette.hu