Itt a választások utáni első drágulás.

Pénteken emelkednek az üzemanyagárak, a benzin 4 forinttal, a gázolaj 5 forinttal drágul. Mutatjuk, mennyiért tankolhatunk a hétvégén a hazai töltőállomásokon:

95-ös benzin: 594 forint/liter

Gázolaj: 601 forint/liter

Mi történt az elmúlt hónapokban a benzin és a gázolaj árával? Miért jön mégis drágulás a választások után?

Bár a szakértők, a sofőrök, az autótulajdonosok jelentős része régóta hangsúlyozza, hogy a hazai üzemanyagárak könnyre fakasztják a pénztárcákat, a kormány csak tavasszal döntött úgy, hogy megregulázza a kereskedőket.

Április végén felszólították az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz. A kabinet két hetet adott a kereskedőknek, ezt követően ismét megnézték az árak alakulását – részletezte Nagy Márton. A tárcavezető „kemény eszközöket” lengetett be, amennyiben valaki nem tett/tesz eleget a kormány utasításának.

Mint ismert, a kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban. A kabinet szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, de Orbán Viktor decemberben elárulta, az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

Az elszabaduló árakról

Hétfőn, egy nappal a választások után futott be a hír, hogy2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az alapvető élelmiszerek, mint a cukor, a gyümölcsök és a zöldségek mellett a szolgáltatások, a gyógyszerek, gyógyáruk, tisztítószerek, sőt, még a háztartási energia ára is emelkedett 2023 májusához képest.

A járműüzemanyagok 9,2 százalékkal drágultak éves összevetésben.

(holtankoljak.hu/Nyugati Fény)