Orbán Viktor megint elhallgatott valamit.

Olyan fordulatot vett Orbán Viktor, hogy azt már követni is nehéz: bejelentette, kész támogatni Mark Rutte NATO-főtitkári kinevezését. Mindezt azok után, hogy a távozó holland miniszterelnök megerősítette: kinevezése esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből. Minderről az X-en számolt be kedden délután Orbán.

Az X-en vallotta be Orbán, hogy támogatja Ruttét

Az angol nyelvű bejegyzésben azt írta Orbán, hogy a jelenlegi NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg múlt heti budapesti látogatásán

„megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és magyar forrásokat sem használnak fel ezek támogatására”.

Orbán azt állította, csatát nyert, de ez nem igaz

Bár Orbán a megállapodást úgy állította be, mintha csatát nyert volna Jens Stoltenberggel szemben, ez durva csúsztatás.

Az, hogy Magyarország kimaradjon az esetleges ukrajnai hadműveletből, alanyi jogon adott.

Stoltenberg is arról beszélt a magyar miniszterelnök mellett állva, hogy bár elfogadják, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységeiben,

ez eleve nem is kötelessége. Nem szerepel ilyen kötelezettség a NATO alapdokumentumaiban sem.

Amit Orbán megerősített garanciának nevez, az eddig is rendelkezésre álló lehetősége volt a NATO minden tagjának.

Eddig Orbán gátolta Rutte jelölését

Orbán keddi bejegyzésében is úgy állítja be a történteket, mint ha ő érte volna el, hogy ne vegyen részt Magyarország az ukrajnai eseményekben. Ezzel szemben mindössze annyi történt, hogy Rutte hétfőn Brüsszelben megerősítette, megválasztása esetén támogatni fogja Magyarország kimaradását.

Azaz: azt, amit a NATO minden tagállamnak, így Magyarország számára is garantál.

Eddig éppen az Orbán-kormány blokkolta Rutte főtitkári kinevezését. Mindezt azzal indokolták, hogy Rutte „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”. Rutte mindenesetre hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szeretné írásba is foglalni az Orbánnal folytatott megbeszélésen elhangzottakat.

Koránt sem rózsás a viszonyuk

Beszámoltunk arról, hogy Mark Rutte lehet az egyik legesélyesebb jelölt a NATO-főtitkári posztra; a támogatói arra törekszenek, hogy ő vegye át Jens Stoltenbergtől a stafétát.

Utóbbi októberben távozik a posztról, az új főtitkár személyét egyhangúlag kell támogatniuk a tagállamoknak, ám jelenleg még szükség van néhány kelet-európai ország áldására.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfőnek korántsem rózsás a viszonya Orbán Viktorral. 2022 decemberében összezörrentek az EU-s források miatt, a holland és német parlament ugyanis arra utasította országaik vezetőit, hogy csak abban az esetben járuljanak hozzá a Magyarországnak szánt visszatartott uniós források felszabadításához, ha a magyar kormány

„ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tett

a jogállamiság megerősítése és a csalások megelőzése érdekében”.