Nagy Márton tárcája reagált a friss KSH-adatokra.

2024. júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,7, naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest.

A szezonális és naptárhatással kiigazított (hogy az idősorokat térben és időben is összehasonlíthatóvá tegye – a szerk.) adatok szerint

a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,1 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz viszonyítva

– közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH jelentése szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2024. január-júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – részletezték.

Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 7,3, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 2,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,4 százalékkal nőtt, ám a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 4,7, a használtcikk-üzletekben 5,2 százalékkal csökkent.

A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal örömtáncba kezdett. Mint írták, immár hatodik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése. Hozzátették, hogy

„a következő hónapokban várhatóan folytatódik a kiskereskedelmi forgalom növekedési tendenciája, mivel a jövedelmek emelkedése és a munkaerőpiaci aktivitás fokozódása további pozitív hatást gyakorol a szektorra”.

A jövedelmekről

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Pár hete közölték, hogy idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt.

Az iparról

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg második becslésében a KSH.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok (figyelembe véve a munkanapok számát, szökőnapot – a szerk.) alapján májusban az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal kisebb volt az áprilisinál.

Sorra zárnak be a boltok

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 második félévében több mint 4000 bolt zárt be országosan. A legnagyobb bezárási hullám Budapesten és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt. A folyamat felgyorsulni látszik, 2022-ben egész évben közel 5000-rel csökkent a kiskereskedelmi egységek száma.

Épp egy hete írtunk arról, hogy jelentősen csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az év második negyedévében.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Most üt vissza Nagy Mártonék katasztrófális döntése: Mély válságba süllyedt a kiszolgáltatott magyar gazdaság