A húst, a sajtot és a különböző zöldségeket is hűvös helyen tároljuk, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak. A sót pedig a konyhaszekrényben tartjuk, de most kiderül, miért hasznos, ha egy csészével teszünk a hűtőbe is.

Kapcsolódó: Falatnyi boldogság: Kelesztés nélkül, azonnal süthető diós és lekváros kifli

Kapcsolódó: Alig lehet letenni: Könnyed, vajpuha, almás joghurtos fánk

A sót alapvetően „fehér aranyként” ismerték, és néha még a valódi aranynál is értékesebb és drágább volt. A középkorban és az újkor kezdetén a só ritka és értékes árucikk volt. Mára az egykori luxustermékből tömegcikk lett, a hasznos tulajdonságai megmaradtak. Nap mint nap ki is használjuk ezeket – például egy csésze sót teszünk a hűtőbe.

Vagy Te nem vagy ezen emberek között?

Felszívja a vizet

Tény, hogy a só eltávolítja és magába szívja a nedvességet. Ezt a tulajdonságát a hűtőszekrényben is lehet hasznosítani. Ehhez nem kell más tenned, mint egy tál sót a hűtőben tárolt zöldségek mellé tenni. Az eredmény által a zöldségek sokkal tovább maradnak frissek és ropogósak. A legjobb, ha nagyjából háromhetente cseréled le ezt a sót.

Kapcsolódó: Bogyós gyümölcsös sajttorta: Nem lehet rontani és máris kész a mennyei sütemény

A hűtőszekrény és a só is luxus volt

A hűtőszekrényt csak a 20. század elején találták fel. Azelőtt az emberek a föld mélyére ásott pincékben tárolták az élelmiszereket. A húst és a halat is gyakran sóval tartósították.
A só képes a sejtekből vizet kivonni, ami a kristályszerkezetének köszönhető. A kémiai vegyület kationokat és anionokat tartalmaz. Ezek poláris kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, azaz egy récsszerkezetben helyezkednek el. A só ezen a felületen sok kötést tud kialakítani.

Tudományos magyarázat

Mivel a víz is egy oxigénatom és két hidrogénatom közötti poláris kötésből áll, így sókristály pozitív és negatív töltésű ionjai könnyen kötődnek a negatív és pozitív töltésű vízmolekulákhoz. A sórács feloldódik, így további vegyületek képződnek. Emiatt a sót hidrofilnek vagyis vízkedvelőnek is nevezik.

Forrás: twn.hu