A magyar ipar kapcsán közölt friss számokat a KSH.

2024 júniusában az ipari termelés volumene 8,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 júniusában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 májusához mérten 0,5 százalékkal emelkedett – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében csökkent a termelés volumene. Csak 2 alág kibocsátása nőtt: a vegyi anyag, termék gyártásáé, valamint a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységé – áll a közleményben.

Az ipari termelés az év első hat hónapjában 3,3 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőtt – részletezte a KSH.

Épp a minap írtunk arról, hogy szinte pezsgőt bontottak Nagy Mártonék a kiskereskedelem forgalmának volumene láttán. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte,

„a következő hónapokban várhatóan folytatódik a kiskereskedelmi forgalom növekedési tendenciája, mivel a jövedelmek emelkedése és a munkaerőpiaci aktivitás fokozódása további pozitív hatást gyakorol a szektorra”.

A magyar gazdaság helyzete azonban koránt sem ennyire rózsás, elég csak a most megjelent KSH-számokat górcső alá venni. Az ipar kapcsán hónapok óta elkeserítő hírek látnak napvilágot. Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a KSH.

(MTI/Valódi Hírek)

Kapcsolódó:

Most üt vissza Nagy Mártonék katasztrófális döntése: Mély válságba süllyedt a kiszolgáltatott magyar gazdaság