A Piac & Profit híroldal értesülései szerint idén ősszel nem várható további nyugdíjemelés.

Az év elején, januárban a nyugdíjak 6 százalékkal emelkedtek a várható infláció mértékében. Azonban a legfrissebb adatok szerint az idei áremelkedések nem haladják meg a kormány által kalkulált értékeket, így a nyugdíjasok járandóságai leghamarabb 2025-ben növekedhetnek újra.

Elegendő?

A szakértők egyetértenek abban, hogy az idei infláció várhatóan nem éri el a 6 százalékot. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint az infláció valószínűleg valamivel 5 százalék felett lesz. Ez azt jelenti, hogy az év elején végrehajtott 6 százalékos nyugdíjemelést elegendőnek bizonyul az áremelkedések kompenzálására.

Kapcsolódó: Baj van: Tömeges fertőzés ütötte fel a fejét Hajdú-Biharban

nyugdíjas, pénz, autó, kötény, nyugdíjak

Kapcsolódó: Kijöttek a KSH friss adatai: Nagy Márton megörült, de valamit nagyon elnézhetett a miniszter

2025 Az új nyugdíjtörvény éve

A 2025-ös év izgalmas meglepetéseket tartogat a nyugdíjasok számára, mivel a kormány akkorra ígérte az új magyar nyugdíjtörvény elkészítését. Az új törvény kidolgozásának előzményei szerint, 2022 októberében, a világjárványt követően, az uniós országoknak be kellett nyújtaniuk egy helyreállítási és ellenállóképességi tervet. Magyarország egy „27 mérföldköves” tervet nyújtott be, amelyet az EU el is fogadott. Ennek egyik mérföldköve az új nyugdíjtörvény megalkotása volt, amelynek két fő pillére a fenntarthatóság és a méltányosság.

Kapcsolódó: Mit művelnek Pintérék? Hatalmas bajban vannak az iskolák, nem látszik a fény az alagút végén

Elakadt a folyamat

Az új magyar nyugdíjtörvény nemzetközi szakértők bevonásával készülhet el, azonban a folyamat látszólag megakadt. A kormány az OECD szakértőit kérte fel a nyugdíjtörvény előkészítésében való részvételre, de a jelentés még nem készült el. Karácsony Mihály az OECD-hez fordult, és kiderült, hogy a jelentés elkészült, de a Pénzügyminisztériumtól a Nyugdíjas Parlamentnek még nem sikerült ezt megkapnia.

Az eredetileg elfogadott tervezet alapján 2024 első felében kellett volna lefolytatni a nyilvános társadalmi vitát a jelentés alapján, de ez nem történt meg. A nyugdíjasok tehát az idei évben már nem számíthatnak további emelésre, de a 2025-ös év elején várható nyugdíjemelés részleteiről a kormány bejelentései és a szakértői elemzések alapján tájékozódhatnak majd.

Forrás: minden-egyben.com