Orbán válságtanácsa akcióba léphet, ha az USA-ban negatív döntés születik.

A befektetők nem véletlenül várják a pénteket, akkor kezdődik a hónap legfontosabb eseménye, a Jackson Hole Symposium, amely jegybankárok, pénzügyminiszterek, piaci szereplők részvételével zajlik – írta meg hétfőn az economx.hu.

Mi az a Jackson Hole Symposium?

A Jackson Hole Symposium egy esemény, amelyet az amerikai jegybank (FED) hív össze minden évben a Wyoming államban lévő Jackson Hole-völgyben. A háromnapos rendezvényre a világ legbefolyásosabb gazdasági szereplőit hívják meg, hogy átbeszéljék a világgazdaság legfontosabb kérdéseit.

A találkozó minden évben nagy hatással van gazdaság folyamataira

A legfontosabb esemény Jerome Powell FED-elnök felszólalása lesz

Az amerikai jegybank vezére, Jerome Powell a várakozások szerint kamatcsökkentésre készül szeptemberben. Azt azonban nem tudni, hogy 25 vagy 50 bázispontos vágást fognak-e végrehajtani.

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg az inflációs kilátások nem rosszak, azonban egyre nagyobb gondot jelent a gazdaság lassulása, emiatt pedig nő a munkanélküliség. A FED ezért várhatóan csökkenteni fogja az alapkamatot, amelynek köszönhetően olcsóbban juthatnak hitelhez a vállalkozások, ez pedig segít új lendületet adni a gazdaságnak.

Erre számítanak az amerikai guruk

Bill Dudley, a Bloomberg véleményrovatának jelenlegi és a FED korábbi vezetője a múltbeli események alapján arra számít, hogy Powell csak a szigorú pénzügypolitika, azaz az alapkamatok óvatos csökkentése mellett fog hitet tenni. A jegybank vezetője ezzel ugyanis védeni akarja a dollár értékét, és elejét akarja venni egy újabb inflációs hullám megindulásának. Éppen ezért Dudley szerint nem is fog konkrét szám elhangozni arról, mekkora kamatvágásra készül a FED.

Ez már csak azért is indokolt, mert szeptember 6-án kerül nyilvánosságra az USA munkaerőpiaci jelentése, ez pedig nagyban meghatározhatja a szeptember 18-ai kamatdöntés mértékét.

Mi lesz a döntés következménye?

Ennek ellenére várhatóan „őrült péntek” következik az amerikai tőzsdén. Az elemzők ellenben hangsúlyozták, hogy a hó eleji zuhanást már ledolgozták a részvényárak, valamint a makrogazdasági adatok is megerősítették,

nincs nagyobb bajban az USA gazdasága.

Szakértők arról írtak, hogy a Jackson Hole-i összejövetelek után jellemzően a részvénypiacok értéke 0,4 százalékkal szokott nőni. Ugyanakkor volt a trend alól kivétel is: 2022-ben Powell beszéde után 3,4 százalékot zuhant az amerikai tőzsdén bejegyzett papírok ára, majd a következő héten további 3,4 százalékot.

Az amerikai részvénypiacok alakulása meghatározza a világgazdaság folyamatait. A FED szeptemberi kamatdöntése – minden bizonnyal – a forint árfolyamára is hatással lesz. Amennyiben a találkozó megnyugtatóan fog hatni a gazdaság szereplőire, akkor a magyar fizetőeszköz is stabil maradhat. Mindamellett

egy 2022-eshez hasonlóan „felkavaró” Powell-beszéd a sérülékeny devizákat, például a forintot is kellemetlen helyzetbe hozhatja.