Tájékoztatott a MÁV a kedd délutáni helyzetről, a Keleti pályaudvarnál uralkodó állapotokról.

Befejezték a helyreállítást a Keleti pályaudvarra bevezető vágányokon, így már Kőbánya felső és Ferencváros (Kelenföld) felé sincs korlátozás a vasúti közlekedésben – közölte a Mávinform kedden kora délután az MTI-vel.

A Keleti pályaudvar előtt vasárnap este kisiklott a Claudiopolis nevű, Kolozsvárról érkező InterCity vonat 5 személykocsija. Senki sem sérült meg, de a baleset a vasúti közlekedésben jelentős fennakadásokat okozott.

A vasúttársaság kedd délután azt írta, a műszaki mentést már vasárnap éjszaka megkezdték, hétfőn, kora délután az utolsó kisiklott kocsi beemelése is megtörtént. A műszaki mentés során végül sikerült mind az 5 járművet emelőberendezésekkel visszahelyezni a sínekre, így nem volt szükség a vasúti daru bevetésére, illetve az ezzel járó felsővezeték-rendszer elbontására, ami a kárelhárítás idejét is meghosszabbította volna – részletezték.

Már vasárnap késő estétől a MÁV mintegy 100 munkatársa dolgozott a helyszínen, hogy mielőbb újraindulhasson a forgalom az ország egyik legfontosabb vasútállomásán – közölték.

vonat, vasút, MÁV, Keleti pályaudvar, kisiklott vonat, kisiklás, vonatkisiklás, szakemberek, helyreállítás

Szakemberek dolgoznak a Keleti pályaudvar közelében történt baleset helyszínén 2024. augusztus 26-án. MTI/Bruzák Noémi

A helyreállítást követően kedd hajnaltól a hatvani, a miskolci, valamint az újszászi, a szolnoki, illetve a békéscsabai vonalon a vonatok nagy része a Keleti pályaudvarra érkezett, mert a Kőbánya felső felé vezető 3 vágányon feloldották a korlátozásokat, majd a délelőtti órákban fokozatosan állt vissza a rend a hegyeshalmi és a pécsi vonalon is, miután a 2 ferencvárosi vágányon is megindulhatott a forgalom.

Déltől már az eredeti közlekedési rend érvényes, pár perces késések még előfordulnak

– áll a vasúttársaság közleményében.

Kapcsolódó: MÁV összeomlás: Hétfőn már nem áll helyre a menetrend, mutatjuk, mikor nyitják újra a Keletit

Végre megszólalt az illetékes miniszter

Napokig hallgatott az építési és közlekedési miniszter, Lázár János. Nem állt a nyilvánosság elé azok után, hogy vasárnap a Keleti pályaudvarnál kisiklott egy vonat, valamint országosan összeomlott a közlekedés.

A miniszter végül a közösségi oldalán üzent, megköszönte a kollégái megfeszített munkáját, egyúttal beleszállt Vitézy Dávidba.

(Kiemelt képünk illusztráció)