Interjút adott Simonka György, többek között Lázár és Orbán neve is szóba került.

Interjút adott a Telexnek Simonka György. Épp a hetekben írtunk a költségvetési csalással vádolt volt fideszes politikusról, aki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nemrég arról beszélt, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter bosszúból indította el az ellene zajló büntetőügyet.

Simonka az adásban kijelentette, korábban már többször is rálépett Lázár tyúkszemére, például amikor megpróbálta megakadályozni, hogy a miniszter megszerezze a mezőhegyesi ménesbirtokot.

Simonka állította, Lázár az ő ügyében „utasításokat adott az ügyészségnek”, valamint azt is mondta, hogy Lázár János egykor azzal fenyegette meg őt, ha az útjába áll, akkor elvágja a torkát (?!).

A tárcavezető rövidesen reagált az elhangzottakra. Azokkal összefüggésben úgy fogalmazott,

„ez eddig nem merült fel lehetőségként, hogy ilyen eszközhöz folyamodjak. Biztos, hogy nem mondtam ilyet, már csak az is bizonyíték erre, hogy amit ígérek, azt meg szoktam csinálni”.

Miről beszélt a friss interjújában?

Simonka többek között azt mondta,

„Lázár János gaztetteiről regényt tudnék írni, már meg is írtam egyébként, sőt, ki is nyomtattam, nehogy feltörjék a gépemet és »véletlenül« eltűnjön. Azaz nem külön Lázárról meg a Fidesz dolgairól, hanem az életemről, azokról az emberekről, akik nagy hatással voltak rám.”.

A Fidesz működésével kapcsolatban úgy fogalmazott,

„ha akarják, el tudnak sikálni dolgokat”.

Mint kifejtette, a Fideszben ha valamire nincs azonnali jó megoldás, akkor jön a „toljunk be pénzt” verzió. Mert ha kell pénz, akkor mindig van – tette hozzá.

A Lázárhoz fűződő viszonyáról is nyilatkozott. Elmondása szerint elkezdte „szívatni”, hogy nem jár be a frakcióülésekre.

„Mondtam neki, hogy János, nekem nem kell elmagyarázni, hogy miért kell igennel szavazni.

Én Simonka Gyuri vagyok, egy jó katona, ha azt mondjátok, hogy igennel kell szavazni, akkor igennel szavazok,

annak érdekében, hogy a körzetem megkapja azt, amire nekünk szükségünk van”

– emlékezett vissza, megjegyezve, hogy Lázár János az ő szemében egy „ufó”, olyan dolgokat is megtehet, amiket másnak nem engednek. Szerinte az építési és közlekedési miniszter mellett Pintér Sándor és Rogán Antal a „titkok tudói”, ám utóbbiak ezen előnyüket nem használták ki annyira látványosan, mint Lázár.

Az ügyészségről

Szót ejtett az ügyészség működéséről is, információi elmondása szerint olyan ügyvédektől származnak, akik látták, hogyan működik a rendszer.

„Állítólag az ügyészek egyik vezetője minden hétfőn eljár valahova eligazításra. Hogy pontosan hova, azt nem tudom, valami magasabb szintre. Délután visszajön, és elmondja, hogy mit kell tenni, a folyó ügyeket milyen irányba kellene terelni”

– fejtette ki, hozzátéve, hogy az ügyészek mégiscsak emberből vannak, nem érdekli őket a politika, a munkájukat akarják végezni. Simonka György azt ígérte, hogy

a tervei szerint hamarosan megjelenő könyvében minderről még több információt fog megosztani.

Mint mondta, ő „jó katona módjára” tette a dolgát, fel akarta rázni Dél-Békést, az igazat szólva pedig azzal sem foglalkozott, hogy mit szavaztak meg épp a parlamentben. Meglátása szerint ő „kispályás” volt a rendszerben.

Arról is szót ejtett, hogy nem tartja magát erkölcsileg magasabb rendűnek Orbán Viktornál, Mészáros Lőrincre sem irigy. Ugyanakkor úgy fogalmazott,

„eléggé átlátszó, hogy Lőrinc azért kapja meg ezeket a pénzeket, mert úgy alakítják a közbeszerzéseket. Ez természetesen visszás, de nem törvénytelen. Az persze nem tetszik, hogy engem olyan dolgokért b@sztat az ügyészség, amit ők napi szinten csinálnak”.

Saját bevallása szerint nem szent, ha huncutságról volt szó, nem kellett félteni egészen addig, amíg nem volt vesztenivalója.

Kapcsolódó:

Hoppá! Nem akárki állt be Magyar Péter mögé