Az Orbán-kormány egyre messzebbre löki az országot az EU-s források megszerzésétől.

Több pénzt szeretne kicsikarni Brüsszeltől az Orbán-kormány, azonban újabb EU-s forrásokat veszíthetünk el.

Nem teljesültek az Orbán-kormány által elfogadott kötelezettségvállalásaink az EU-s források megszerzése érdekében

Miközben Magyarország perrel fenyegetőzik egy csak általa jogosnak tartott összeg kifizetése miatt,

a bírósági ítéletben foglalt fizetési kötelezettségeinek nem tett eleget.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn bejelentette, hogy ismételt kifizetési kérelmet küldtek Magyarországnak annak érdekében, hogy az Európai Bíróság által megállapított 200 millió eurós büntetésnek tegyen eleget a kormány. Ennek hiányában

a Bizottság az egyébként Magyarország számára elérhető összegekből levonja a tartozást

– erre pedig minden jogalap rendelkezésre áll.

Orbán Viktorékat felszólította az EU-s csúcsintézmény

Megírtuk, hogy az Európai Bizottság július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak. Erről Christian Wiegand szóvivő adott ki tájékoztatást.

Mi történt pontosan?

Egy friss ítélet szerint hazánkat 200 millió euróra bírságolta, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezte az Európai Unió Bírósága – a magyar menekültügyi szabályokkal összefüggésben.

A bizottság tájékoztatást kért a kormánytól, hogy az hogyan kíván eleget tenni a június 13-án, továbbá a 2020. december 17-én hozott ítéleteknek – utóbbi szintén a menekültügyi szabályokkal függ össze.

Emellett 45 napos határidőt szabott Orbánéknak a 200 millió eurós bírság megfizetésére.

Hazánk jelenlegi tartozása mellesleg több mint 240 millió euróra rúg,

az összeg pedig naponta emelkedik 1 millióval.

A kormánynak a 200 milliós részre adott válaszára egy újabb levélben reagált a bizottság, amelyet szeptember 2-án, hétfőn küldtek el, s amelyben egy újabb, szeptember 17-i határidőt szabtak meg a büntetés törlesztésére.

Komoly összeg a tét

„Ha ez nem sikerül, a bizottság levonja az összeget Magyarország uniós forrásaiból”

– közölte Ujvári Balázs EU-s szóvivő.

Elmondta, hogy ezzel kapcsolatban az EU pénzügyi szabályai az irányadóak, amelyek meghatározzák a testület eljárását. Hozzátette, hogy a napi bírságra vonatkozó kifizetési felszólításra szeptember 13-ig kell a magyar kormánynak válaszolnia.

Az eljárás további menete ebben az esetben is hasonló. A Magyarországot megillető összesen 21 milliárd eurós kohéziós alapból, illetve a 10,4 milliárd eurós helyreállítási alapból csak 10,5 milliárd euró felzárkóztatási pénzt szabadított fel az Európai Bizottság.

A többi forrás a korrupciós kockázatok miatt továbbra is be van fagyasztva.

A bizottság ennek a 10,5 milliárd eurónak a terhére hajthat végre levonásokat. Ez a gyakorlatban minden bizonnyal úgy fog kinézni, hogy amikor az utófinanszírozási rendszerben kifizetési kérelem érkezik Magyarországról, akkor az ezzel az összeggel csökkentett pénzt utalják át.

(MTI korrigálva)