Megadta az engedélyt a kormány a GYSEV-nek kilenc új intercity motorvonat és opcionálisan további kettő beszerzéséhez – derül ki a Magyar Közlönyből.

Tegnap robbant a hír, miszerint a GYSEV Zrt. 2024 márciusában szerződést kötött a Stadlerrel kilenc új intercity motorvonat szállításáról. Ám a beszerzés szeptember 19-én kudarcba fulladhatott volna, ha addig a kormány nem adja meg a szükséges jóváhagyást.

Kapcsolódó: Robbant a bomba: Megkaparintották a felvételeket a Bese „atya” által látogatott melegorgiáról

A tegnap esti közlönyben azonbam a kormány zöld utat adott: kilenc motorvonat mellett további két motorvonat opcionálisan szerepelhet a beszerzésben.

A közlönyben azt írják, a kormány felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminsztert, hogy

„a személyszállítási közszolgáltatás színvonalának javítását szolgáló 9 darab, továbbá opcionálisan 2 darab motorvonat beszerzésének finanszírozását célzó, legfeljebb 160 000 000 euró tőkeösszegű hitelszerződéshez 100%-os mértékű egyedi állami garanciát vállaljon”.

A kormány emellett felhívja az építési és közlekedési minisztert, Lázár Jánost is, hogy

„a GYSEV Zrt. az opcionálisan beszerzendő motorvonatok finanszírozásához a hitelszerződés szerinti hitelből csak annyit hívjon le, amely összeghez szükséges – önrésznek minősülő – projektek forrása a hitel lehívásakor a GYSEV Zrt. részére rendelkezésre áll”.

Kapcsolódó: Egy hajszálon múlt Lázár bukása? Most futott be a friss hír a minisztériumtól

Hogy ez mennyit fog javítani a romokban heverő MÁV működésén, az a jövőben kiderül.

Forrás: portfolio.hu